Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blå, blommig eller elektronisk - hur ser din kundsedel ut?

Från 2018
Uppdaterad 17.01.2018 08:26.
En kvinnlig doktor tar emot pengar för att sköta en patient.
Bild: Mostphotos / Anetlanda

Med hjälp av kundsedlar har vi om två år frihet att välja den service vi behöver inom social- och hälsovården. Då vård- och landskapsreformen år 2020 har trätt i kraft kan vi själva välja om vi köper tjänster inom den privata eller den offentliga sektorn.

Men hur kommer kundsedeln att se ut? Så här svarade några Åbobor.

- Den kunde vara blå eller blommig.
- Den ska vara elektronisk, kanske som en mobilapp. Det måste den ju vara. Vi lever väl inte på 1800-talet heller.
- Det kunde vara ett plastkort, så det ryms i plånboken.
- Den skulle kunna se ut som mitt företag. Det är ju en fin reklamplats.
- I framtiden kommer vi att få ett mikrochipp inplanterat under huden. Mikrochippet läser av mig, så det vet vilken läkare jag behöver och när.

Inget beslutat ännu

Ännu är det inte beslutat hur kundsedeln ska se ut, för det är så många andra saker i reformerna som är oklara ännu, men saken har faktiskt diskuterats.

- Servicen kunde ske elektroniskt, eller man kunde få det skickat till sig som ett myndighetsbrev. Men vi vet också att en del personer gärna vill ha ett kort, så vi kunde marknadsföra ett eget sådant, kanske med klara anvisningar på baksidan om hur man kan välja sin service, funderar Antti Parpo, som är vårdreformens förändringsdirektör i Egentliga Finland.

Antti Parpo och Laura Leppänen
Bildtext Förändringsdirektörerna Antti Parpo och Laura Leppänen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Folk ställer väldigt konkreta frågor. Man vill veta vad det är som händer, säger Laura Leppänen, som är landskapsreformens förändringsdirektör i Egentliga Finland.

Bara lite onödigt arbete gjort i Egentliga Finland

I Egentliga Finland har det gjorts mycket arbete för att bereda reformerna, också onödigt arbete, då regeringen inte har kunnat enas om alla linjer och då alla lagar inte har godkänts.

- Men det har blivit bara lite onödigt arbete. Vi har varit försiktiga och förberett sådana ärenden som ändå kommer att vara nyttiga och positiva för landskapet, oberoende av hur det går med reformen, intygar Leppänen.

I somras stoppades exempelvis arbetet med att bolagisera den offentliga hälsovården, då riksdagens grundlagsutskott ansåg att flera punkter i lagförslaget stred mot grundlagen.

Ett nytt förslag ska under våren diskuteras och godkännas i riksdagen.

Bra att fundera redan nu på valfriheten

- Tilläggstiden var välkommen och vi har hunnit göra vårt arbete grundligare. Arbetet har fortsatt exempelvis med planläggning, trafikplanering, regionutveckling och tillväxttjänster, säger Leppänen.

- Vi har ändå mycket att göra, till exempel att koordinera och utveckla de 600 olika it-systemen inom vården, och att fundera över de sammanlagt nästan en miljon kvadratmeter vårdfastigheter i landskapet, säger Parpo.

Anka som funderar vilken vårdinrättning den ska välja
Bild: Yle

För den enskilda medborgaren kan allt verka väldigt oklart och osäkert, men Parpo uppmanar ändå alla att fundera hur de ska välja då valfriheten blir aktuell.

- Du behöver inte ännu veta hur du ska välja, men det är bra att kontrollera att du är nöjd med den service du nu får och fundera på hur du vill ha det i framtiden.