Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Era värsta silverfiskhistorier - och tips på hur du blir av med dem

Från 2018
En silverfisk med pratbubbla: Mmm, smuts och snusk!
Bildtext Den enes skräp den andres skatt, tycker silverfisken.

Silverfiskar är inte direkt farliga, men när du hittar dem i dina frukostflingor är det dags att göra något åt problemet. Här får du en bunt med tips.

När det snackas silverfiskar i radioprogrammet X3M Eftermiddag är det många som skriver in och delar med sig av sina silverfiskhistorier. En del ser du här i artikeln.

Den största silverfisken jag sett var cirka 9 mm bred och 5,5 cm lång … den var faktiskt äcklig.

― Meddelande från lyssnare

Silverfiskar, eller nattsmyg som de också kallas, är små silverfärgade djur som kan se ganska äckliga ut när de krälar omkring på ditt badrumsgolv. Men är de farliga?

Vi frågar Rolf Edberg som jobbar med skadedjursbekämpning.

- Silverfisken i sig själv är inte så farlig. Men om den kommer in till exempel på ett museum och får tag på gamla böcker kan den göra stor förstörelse, säger han.

Ett tecken på fuktskada

Har du väldigt många silverfiskar där hemma, och de dessutom rör sig i till exempel sovrummet eller vardagsrummet, kan det hända att du har en fuktskada eller trä som ruttnar någonstans i huset eller lägenheten.

Min syster hade till och med en i håret när hon stod och diskade.

― Meddelande från lyssnare

De trivs i fuktiga miljöer så därför är det ganska vanligt att du ser dem på toan - men mindre vanligt att de spatserar omkring i sovrummet.

Silverfisken

  • Kallas också nattsmyg.
  • Tycker om stärkelse som ofta finns i lim - därför kan den åsamka stor förstörelse i exempelvis en bok- eller frimärkssamling.
  • Den tycker om fuktiga miljöer och äter också hudrester, mjäll, hår och annat som lossnar från din kropp - därför trivs den ofta i badrum.
  • Känns igen på sin silverglänsande kropp och långa antenner.
  • De har funnits i 400 miljoner år och ser fortfarande ungefär likadana ut som när de lämnade livet i havet och gick upp på land.
  • Honan lägger ägg i små sprickor, till exempel vid avloppsröret eller under en list.
  • Efter två till åtta veckor kläcks äggen. Silverfiskungarna liknar sina föräldrar men är mindre och blekare.
  • När de växer ömsar de skinn och blir lite mörkare för varje gång.
  • Efter ett till tre år är de vuxna (beror på temperaturen).

En enstaka silverfisk i vardagsrummet betyder ändå inte automatiskt en fuktskada.

- Den kan vara ute på vandring för att leta efter ätbara saker runt omkring i huset, säger Rolf.

Under sin lilla vandring kan den ofta gömma sig bakom listerna där det är mörkt och svalt med stor chans att hitta något ätbart.

Jag brände ihjäl den med min mattsvetsare.

― Meddelande från lyssnare

Det är inte bara gamla hus som inhyser silverfiskar. De kan också dyka upp i riktigt nya bostäder eftersom de kan komma in i ditt hus genom att följa rörledningar på utsidan av rören.

De kan också komma in med varor du tar med dig utifrån.

- Det är alltså inte så att de alltid härstammar från avloppet, men de lever där runt omkring, säger Rolf.

För med sig bakterier

Så länge det bara är några stycken är det ändå inte så allvarligt. Då är de mest bara lite äckliga.

- Men det är klart, om de börjar krypa in i köket och i brödlådor är det inte så hygieniskt eftersom de bär med sig bakterier från områden där de normalt lever, säger Rolf.

När ska du vara orolig?

Då kommer vi till en mycket betydelsefull fråga: Vad är mycket och lite när det kommer till silverfiskar?

- Om du ser en och två någon gång är det inte hela världen, men om det är så att du tänder lampan i badrummet och ser fem eller fler silverfiskar i olika storlekar som krälar åt alla håll, då är det dags att börja göra något, säger Rolf.

Då vi ännu bara hade hittat dem i badrummet så testade vi olika produkter och ättika + klorblandning, men ingenting hjälpte. Vi flyttade ut till sist (det var inte så mysigt att hitta dem i müslipaket och ovanför sängen).

― Meddelande från lyssnare

Äter hudrester och annat mums

Silverfiskarna livnär sig på det mesta som kan hittas på golvet i ett hem: hudrester, tvålrester, döda insekter (en riktig delikatess) men också livsmedel som mjöl och bröd. Den är ljusskygg och kommer fram i mörkret.

Jag är utbildad inom målarjobb och silverfiskar kommer då det är smutsigt och eventuellt vattenskadat. Och tro mig, de finns garanterat under golvmattan/kaklet. Enda lösningen att få bort silverfiskar är att renovera och om du bor i höghus så är det större chans att få dem.

― Meddelande från lyssnare

Eftersom de äter hudrester och annat som vi kanske ogärna har på golvet, funderar vi om vi rent av borde välkomna dem som frivilliga städare? Rolf tycker inte det är en bra idé.

- Nja, det är väl inte så trevligt att de äter upp de där hudresterna ändå. Det är nog bättre att försöka spola av golvet och hålla hemmet rent i stället, säger han.

TIPS #1: Håll det rent och torrt

Hålla rent ja. Det är grundtipset när vi frågar om hur vi ska få bort de små liven.

Silverfisken kan länge klara sig utan mat, därför hjälper det knappast med en storstädning någon gång om året. Ditt hem måste vara rent konstant, och torrt.

- Men de kan även dyka upp i de mest rena badrum eftersom de lever i regioner runt avloppsrören, säger Rolf.

TIPS #2: Spreja ihjäl dem

Har du rent men ändå silverfiskar kan du försöka ta kål på dem med insektsgift som du sprejar runt golvsilen och längs väggarna. Proceduren upprepar du efter ett par veckor.

TIPS #3: Ättika

Ifall det känns obehagligt att spreja gift i ditt hem kan du testa ättika eller rödcederträolja. Du sprejar eller smetar ut det kring lister och golvsil på samma sätt som insektsprejen.

- De fungerar till viss del, men samtidigt ska du ha klart för dig att de här djuren inte är så dumma som vi kanske tror. Gift tar död på dem, men ättika gör att de försvinner - för att sedan kanske komma tillbaka igen.

Lärde mig att de kommer utifrån, men storstäda och håll det torrt i wc. Du kan även lägga ättika på en tops och för runt alla lister och springor i wc för de tycker inte om det.

― Meddelande från lyssnare

TIPS #4: Limfällor

Rolf berättar att bekämpning av silverfiskar är ett av deras mest vanliga arbetsuppdrag.

I jobbet använder han bekämpningsmedel och limfällor.

- Med hjälp av fällorna kan jag lokalisera var de rör sig.

Det här kan du också göra där hemma. Då ser du också vilken storlek de är i, och på det sättet får du ett hum om hur länge de funnits i huset.

- De kan bli runt fyra år gamla och då kan de vara ungefär 13 millimeter långa, säger Rolf.

Det finns också långsprötade silverfiskar som kan komma upp till en längd på 21 millimeter.

- Det är stora saker, men de är ännu inte så vanliga i Finland. Men jag upptäckte faktiskt flera i en kommun i Österbotten, redan i början av 1990-talet.

Har du någon silverfiskhistoria att berätta? Eller tips på hur man kan bli av med dem? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln