Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Japansk bokbindning är ett dekorativt och enkelt sätt att göra häften

Från 2018
Uppdaterad 02.02.2018 14:41.
Strömsö inslag: Så här gör du häften med Japansk bokbindning - Spela upp på Arenan

Många är vi som suktar efter nya fina häften med den perfekta pärmen och den sköna pappersytan. Om du gör dina häften själv kan du kombinera precis vilka material du vill.

Tekniken som kallas japansk bokbindning är perfekt då man vill tillverka egna små journaler som lämpar sig både för dagboksanteckningar och shoppinglistor.

Det japanska sättet att sy ihop lösa enkla blad är både dekorativt och enkelt, åtminstone om man håller sig till standardversionerna på stygnen.

Du behöver:

 • tillskurna papper i valfri storlek
 • vackra mönstrade papper i lite tjockare kvalité
 • vykort, nya eller använda
 • tråd
 • stoppnål
 • pryl eller kniv
 • underlägg
 • sax

Vykort är bra att utgå ifrån

Jag utgick från storleken 10,5 x 15 cm som också är normalstorleken på vykort, vilket är perfekt för då kan man använda alla de där korten man köpt men aldrig skickat.

Börja med att mäta ut 1,5 cm in på kortsidan och rita ett streck. Vik sedan pappret på mitten tre gånger. Långsida mot långsida. Vik upp pappret och märk ut fyra punkter med hjälp av vikningarna. Detta blir mallen för hålen som stygnen ska sys igenom.

Ta en lämplig bunt med papper. Antalet sidor i häftet bestämmer du själv. Välj ett pärmpapper (eller vykort) i samma storlek. Man kan välja att ha ett pärmblad på baksidan också.

Bunta ihop och håll samman bunten med klämmor. Lägg mallpappret överst.

Med hjälp av en pryl eller en vass kniv görs fyra hål enligt mallen. Jobba på en tjockare tidning eller ett underlägg. Kontrollera att hålen går igenom alla papper.

Välj en stark tråd

Vill man göra tjockare böcker är det bäst att använda vaxad tråd men till häften går nästan vilken tråd som helst: fiskegarn, broderitråd etc.

För att veta hur lång tråden skall vara mäter du upp kortsidans längd fem gånger.

Gör så här:

 1. Ta bort klämmorna. Dela bunten på mitten och trä nål och tråd igenom det andra hålet underifrån i den översta högen. Spara några centimeter tråd. Den behövs senare för att knyta med.
 2. Sätt ihop pappren och trä igenom i samma hål från undersidan.
 3. Trä igenom det tredje hålet från ovansidan och upp över ryggen och ner igen i samma hål.
 4. Sy sedan från undersidan till det sista, fjärde hålet och igenom till ovansidan.
 5. Ner över ryggen och igenom i samma hål från undersidan. För tråden över kanten och sy igenom samma hål från undersidan.
 6. Gå tillbaka till tredje hålet på ovansidan och sy igenom. Fortsätt till ursprungshålet (hål 2) på undersidan och sy igenom.
 7. Fortsätt mot det första hålet på ovansidan och sy igenom. Gå upp över ryggen och ner igenom samma hål.
 8. För tråden mot kanten på undersidan och igenom det första hålet på ovansidan.
 9. När du är tillbaka vid andra hålet för du in nålen där trådändan finns och spänner tråden och knyter en knut. Klipp av tråden.

Blev det oklart? Kolla instruktionsvideon

Instruktionsvideo för bokbinderi - Spela upp på Arenan

Har du gjort ett häfte vill du göra fler. Nu är det bara att lägga till fler hål och variera stygn och mönster och göra häften för alla tillfällen!

Handgjorda häften med postkort som pärmar.
Bild: Strömsö