En plötslig dagvårdsrusning blir dyr i Karleby
Karleby tampas som bäst med ökade kostnader i och med en plötslig dagvårdsrusning. För den billösa Sanja Antti-Roiko är problemet att hitta en dagvårdsplats i närområdet.
Sanja Antti-Roiko har återvänt till arbetslivet efter några år av familjeledighet. Sedan början av året har hon jobbat deltid som frisörföretagare, men från och med april är tanken att hon ska jobba heltid.
Och då behövs en vårdplats för barnen.
Redan i november ansökte hon om en dagvårdsplats för fyraårige Luukas och snart treåriga Venla av Karleby stad. Hon litar på att en ansökning som gjorts i god tid bär frukt.
Men nyheterna om att behovet för dagvårdsplatser i staden har ökat explosionsartat har gjort henne orolig.
- Man blir ju lite fundersam över vart de placerar oss. Jag har till en början ingen bil till mitt förfogande, så hur ska jag skjutsa barnen? Om jag måste föra barnen till andra sidan av staden så kommer det nog att göra det svårt på morgnarna, säger Antti-Roiko.
Kan bli miljonkostnader för staden
Under hösten ansökte nästan 200 nya barn till dagvården i Karleby. Mängden överraskade staden totalt, eftersom ökningen förra året var endast tio och tidigare som mest 50 platser.
Staden har febrilt letat efter nya utrymmen, där man kunde upprätta vårdplatser. Man har ökat antalet barn per grupp och rekryterat mer personal.
Vi försöker uppfylla familjernas önskemål, men till vissa daghem är det lång kö
― Kai Kytölaakso
Avigsidan av den förbättrade arbetssituationen visar nu sitt fula tryne, då upprättandet av nya dagvårdsplatser kommer att kosta Karleby dyrt. Ekonomidirektören Jari Saarinen uppskattar att kostnaderna kommer att ligga mellan 750 000 och två miljoner euro.
De slutliga kostnaderna kommer att specificeras under våren. Hur mycket det i slutändan kommer att kosta, beror på om man måste bygga helt nya utrymmen åt barnen eller om man kan hitta vårdplatser i befintliga byggnader. Likaså kostar det att anställa mer personal.
Kan inte garantera plats på önskat ställe
Direktören för småbarnspedagogik, Kai Kytölaakso, berättar att man med den rådande dagvårdssituationen inte kan garantera en plats åt barnen just där som familjen har önskat.
- Vi försöker uppfylla familjernas önskemål, men till vissa daghem är det lång kö. Lyckligtvis är Karleby en så pass liten stad att avstånden inte är lika långa som i Åbo eller Helsingfors.
Däremot kan man i större städer lätt färdas från ett ställe till ett annat med till exempel buss eller metro, i motsats till Karleby där det finns få bussrutter.
Sanja Antti-Roikos färdalternativ är barnvagn eller cykelkärra. Därför har hon i sin ansökan kruxat i de närmast liggande daghemmen, Hakalax och Tervanpolttaja daghem.
Kytölaakso rekommenderar att familjen tar emot den vårdplats som erbjuds, var än i staden den ligger. Om läget inte tilltalar kan man lägga in en ansökan om omplacering.
Enligt uppskattningar kommer rusningen till dagvården att lätta till sommaren, då femåringarna anmäler sig till förskolan.
Moster Hanna hjälper till
Antti-Roiko har under början av året fått hjälp av sin egen syster Hanna Tynkkynen, som har tagit hand om Venla och Luukas vid sidan om sin egen dotter, ettåriga Bella. Systrarna bor i samma byggnad och moster Hanna är som en andra mamma till barnen.
- Hanna är ett proffs! Om man kan lita på någon så är det Hanna. Hon är nästan som en tredje förälder till våra barn. När man vet att man inte alls behöver oroa sig över barnens vård, så är det lättare för en själv, säger Antti-Roiko.
Tynkkynen sköter om Venla och Luukas ungefär tjugo timmar i veckan. Det blir livliga dagar med tre barn under skolåldern och därför har man lagt en övre gräns på tre månader för hur länge Hanna orkar. Efter det hoppas familjen hitta en dagvårdplats inom staden.
Antti-Roiko kan inte annat än hoppas att en vårdplats hittas så nära som möjligt. Men om hon inte gör det och hon därför måste skjuta upp återkomsten till arbetslivet?
- I april är båda barnen över tre år. Då tjänar jag ekonomiskt inget på att vara hemma. Jag vill inte lämna arbetet, men jag har inte tänkt så långt. Inte kan man väl göra annat än lita på framtiden.
Får dricka kaffe i lugn och ro
När mamman återvänder till jobbet efter många år hemma tillsammans med barnen är förändringen stor. Det märker både barnen och mamman. Därför började Antti-Roiko arbetet på deltid.
- I princip har jag varit hemma i dryga fyra år, även om jag gjorde en kort visit till arbetslivet då Luukas var under ett år. Nu efter att jag har återvänt till arbetslivet har dottern ibland på nätterna krupit ner i min säng, men annars har det gått bra. Nog frågar barnen givetvis att vem sköter om dem och när ska mamma på jobb.
Återkomsten till arbetet har tillfört saker till livet som man kanske inte ens kom ihåg då man var hemma.
- Man kan sätta sig ner i lugn och ro och dricka till exempel en kopp kaffe. Nog är det ju en förändring, men det känns bra. Det var på tiden att jag återvände till jobbet.
Text: Heini Holopainen/Yle Kokkola
Översättning: Juho Karlsson/Yle Österbotten