Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: 5 000 barn döda eller skadade i Jemen - Hungersnöd hotar bryta ut

Från 2018
Flyktingläger i Jemen
Bildtext Barn på ett flyktingläger i Jemen.
Bild: YAHYA ARHAB/European Pressphoto Agency EPA

Fler än 5 000 barn har dödats eller skadats i kriget i Jemen. 400 000 barn är allvarligt undernärda, och nästan alla barn i Jemen behöver humanitär hjälp.

Det visar en Unicef-rapport som publicerades i går.

Dessutom riskerar landet drabbas av hungersnöd om striderna fortsätter försvåra transporten av mathjälp in i landet.

Fler än tre miljoner barn har fötts in i kriget, och fyra miljoner barn går inte i skola.

Av dem har en halv miljon inte satt sin fot i skolan sedan mars år 2015 då konflikten eskalerades efter att en koalition ledd av Saudiarabien började stöda regeringen i striderna mot Houti-rebeller.

- En hel generation av barn växer upp utan att känna till annat än våld, säger Meritxell Relano, Unicefs representant i Jemen.

Undernäring och sjukdomar sprids då basservicen kollapsar.

- De barn som överlever kommer antagligen att lida av fysiska och psykiska men för resten av sina liv, säger Relano.

Unicef vädjar om att försöka få ett slut på konflikten samt kräver att humanitär hjälp ska kunna föras in i landet utan hinder.

Risk för hungersnöd

Hjälporganisationer varnar om risk för hungersnöd om striderna fortsätter att göra det svårt för humanitär hjälp att nå landet.

Jemen, med sina 28 miljoner invånare, importerar 85 procent av all mat och medicin. Det är världens fattigaste arabland i skuggan av världens rikaste, grannlandet Saudiarabien.

I november stängde den saudiledda koalitionen landets viktigaste hamn, Hodeidah, genom vilken nästan all mat och humanitär hjälp kommer in i landet.

Minst två andra hamnar som kunde utnyttjas kontrolleras av Al-Qaida i Jemen

De regeringskontollerade hamnarna har tillfälligt öppnats för 30 dagar, men många av dem är allvarligt skadade efter Saudiarabiska flygbombningar.

Också flygplatsen som FN annars kunde använda har bombats sönder.

- Om hamnarna stängs igen står vi inför en katastrof då vi inte kan leverera förnödenheter åt behövande, säger Stephen Anderson från FN:s livsmedelsprogram.

FN har kallat kriget i Jemen för världens värsta humanitära kris. Framtiden ser mörk ut med fortsatta strider, höga bränsle- och matpriser och spridningen av sjukdomar som kolera och dysenteri.

Enligt FN har över 2 200 personer dött i en koleraepidemi som startade i april i fjol.

Källa: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln