Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter svenska bragdsegern: ”Nu kan vi vinna mot alla i världen”

Från 2018
Sveriges spelare firar segern över Kroatien, EM 2018.
Bildtext Svensk segereufori efter skrällen i Split.
Bild: EPA / Antonio Bat

Det bästa manuset man kan skriva, säger rutinerade Niclas Ekberg efter Sveriges seger över hemmanationen Kroatien i handbolls-EM. Sverige går vidare till mellanrundan med fulla poäng.

Öppningsförlusten mot Island (24–26) gav inte direkt löften om några blågula stordåd i handbolls-EM i Kroatien. Men Sverige har karpat upp sig efter den inledande besvikelsen.

Rejält.

Först föll Serbien med 30–25 och på tisdagskvällen Kroatien skrällartat med 35–31 (17–12). Värdnationen Kroatien är regerande EM-bronslag och slutade fyra i VM i fjol.

– Det är lycka, lättnad, det är alla känslor. Riktigt gött, säger Max Darj i TV3:s intervju enligt Expressen och lagkaptenen Niclas Ekberg hyllar insatsen som den bästa i landslagskarriären.

– Jag har aldrig varit delaktig i en bättre landskamp. Det är eufori, att göra detta i Kroatien mot Kroatien... Som det bästa manuset man kan skriva och så slår det in, säger den niofaldiga mästerskapsspelaren till Sportbladet.

”Vi är inte mätta”

I och med Serbiens seger över Island – som därmed är ute ur turneringen – går Sverige in med fulla fyra poäng i mellanrundan från grupp A. Senast skedde det i samband med guldturneringen på hemmaplan 2002. Det är även den senaste medaljen.

Från grupp B sluter Frankrike, Norge och Vitryssland upp i den svenska gruppen i mellanrundan. De två främsta avancerar till semifinal. Frankrike och Norge möttes i VM-finalen förra året.

– Vi är inte mätta. Vi har gett oss bra förutsättningar att gå långt. Men förlorar vi tre matcher nu så är den här segern inte värd ett skit. Vi måste vara lika noggranna igen i förberedelserna, påminner Jim Gottfridsson till Sportbladet.

– Att få välta en av de stora drakarna betyder mycket för framtiden för det här laget och de här spelarna. Kan vi vinna mot Kroatien i Kroatien vet vi att vi har potential att vinna mot alla i världen, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Den regerande OS-guldnationen Danmark spelar sin sista gruppspelsmatch i kväll mot obesegrade Spanien. I de två tidigare matcherna har Danmark vunnit över Ungern och förlorat mot Tjeckien.

Diskussion om artikeln