Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Måla en fräsch tavla av ditt favoritfoto

Från 2018
Uppdaterad 19.02.2018 15:04.
Strömsö inslag: Måla en fräsch tavla av ditt favoritfoto - Spela upp på Arenan

Att ta sig an ett foto och förvandla det till en målning är ett projekt som få ger sig på. Knepet ligger i förenklingen - det finns smarta genvägar som gör att du kan få en fräsch modern tavla av ditt favoritfoto.

En av mina favoritmaterial är OSB-skivan. Den har en härlig yta som både är tacksam att måla på och som också är fin helt orörd. Skivan är basen för tavlan, som ska bli i blandteknik, dvs. en mix av akrylfärg, blyertsstreck och tuschade linjer.

Du behöver:

  • fotografi
  • OSB-skiva
  • blyerts
  • permanent tusch
  • akrylfärger
  • penslar

Och ifall du har möjlighet till gammal teknik:

  • OH-apparat
  • OH-film

Steg 1. Rita av fotot

Börja med att rita av fotot med tusch på en OH-film. Ta inte med alla detaljer utan förenkla det till linjer och former. Det som blir för smått eller stör bilden lämnar du bort.

Steg 2. Överför bilden till skivan

Jag valde att använda mig av gammal teknik. Den klassiska OH-apparaten kan numer vara svår att få tag på, men den lite modernare videokanonen fungerar lika bra. Det går även att kopiera upp fotot till rätt storlek på kopieringsapparat och sedan rita av motivet på skivan med hjälp av kalkerpapper. Huvudsaken är att du får fotot överfört till skivan.

Steg 3. Förstärk linjerna

När grundskissen är klar placerar du skivan plant och förstärker blyertslinjerna med svart tusch.

Steg 4. Måla, tuscha och strecka

Nu är det bara att fylla i fälten. Vissa partier med färg, någon del med blyerts och eventuellt svart tusch på valda delar.

Genom att strecka en del eller en form med blyerts skapar du volym och spänning till de övriga enkla linjerna.

Titta på ursprungsfotot och välj de delar du vill ha målade. Genom att göra dem till enfärgade stiliserade block får tavlan en modern och fräsch look.

Bestäm också vilka delar som ska lämnas helt orörda så skivans fina yta syns.

Förstärk konturerna med svart tusch, men låt också målade ytor möta varandra utan svart kontur.

Ta dig konstnärliga friheter

Mitt foto var från 50-talet och målningen fick därför lite pastelliga toner, som stämde överens med originalet. Du kan göra vilket val du vill - behålla tonerna från fotot eller göra en helt ny färgvärld.

När ditt konstverk är klart lutar du det mot väggen. Där står det med råa kanter och självklar pondus. Allt med hjälp av förenkling, några smarta knep och din konstnärliga frihet.

En tavla föreställande en kvinna med snorkel på en strand.
Bild: YLE/Esa Saari

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln