Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Veterantraktorförening årets Gunnar

Från 2018
Uppdaterad 17.01.2018 14:11.
En Ferguson traktor
Bildtext Arkivbild från traktorutställning vid Stundars.
Bild: Yle/Roger Källman

Malax Veterantraktorförening är Årets Gunnar 2017. Föreningen får utmärkelsen för sin insats för att bevara och visa det tekniska kulturarvet i Österbotten.

Föreningen ordnar evenemang där publiken får bekanta sig med veterantraktorer och övriga motorfordon.

Det är Stundars museum som delar ut utmärkelsen. Stundars vill också lyfta fram talkoandan och entusiasmen som finns i föreningen.

- I föreningens verksamhet syns tydligt glädjen i att samlas kring ett gemensamt intresse och entusiasmen smittar av sig till publiken, skriver Stundars i ett pressmeddelande.

På Stundars Höstmarknad har föreningen deltagit i nio år med en parad av tjugotalet traktorer.

Ordförande glatt överraskad

- Inte hade jag förväntat mig det här, säger en glad Håkan Stenfors som är föreningens ordförande.

- Det är roligt när någon utanför föreningen värdesätter det vi gör.

Stenfors egen traktor är en Zetor 25K årsmodell 1953. Den köpte han för fem år sedan.

- När jag var liten pojke kom en sådan här traktor körandes genom min hemby. Ljudet var så mäktigt att jag redan då bestämde att jag någon gång skall äga en Zetor 25K.

Håkan Stenfors framför sin Zetor 25K
Bildtext Håkan Stenfors framför sin Zetor 25K
Bild: Yle/Pia Lagus

Främjar intresset för gamla traktorer

Malax Veterantraktorförening grundades år 2007 med syfte att främja och utveckla intresset för gamla traktorer. Föreningen har för tillfället 290 medlemmar från Kyrkslätt i söder till Nedervetil i norr.

Föreningen har en tvåspråkig hemsida och ordnar varje år flera olika tillställningar, bland annat traktorutställning med arbetsdemonstrationer, höstplöjning och skörd med självbindare.

Mer än 2100 personer besökte sommarens utställning och höstplöjningen lockade närmare 400 personer.

Publiken fick även bekanta sig med gamla jordbruksredskap, mopeder, motorcyklar och lastbilar och arbetsdemonstrationer som pärthyvling, tröskning, halmbalning och vedkapning. På utställningen fanns 140 veterantraktorer som till stor del är renoverade till nyskick.

Malax veterantraktor r.f.
Bildtext Arkivbild från traktorutställning vid Stundars.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda.

Traktorer på utställning

Veterantraktorerna glänste i solskenet

I lördags var det dags för vänner av gammal teknik att söka sig till Övermalax. Föreningen Malax veterantraktorer anordnade sin årliga utställning av bland annat traktorer, mopeder och landmotorer.

Diskussion om artikeln