Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den utmanande Iivo Niskanen gör Olli Ohtonen till en allt smartare tränare

Från 2018
Uppdaterad 20.01.2018 00:11.
Iivo Niskanen kollar frisyren i mobiltelefonen.
Bildtext Iivo Niskanen är Årets idrottare 2017.
Bild: Yle

Iivo Niskanen är utnämnd till Årets idrottare i Finland för år 2017. Skidvärldsmästarens tränare, Olli Ohtonen, fick under samma torsdagskväll på den stora idrottsgalan ta emot utmärkelsen som Årets tränare.

Hemmasegern vid Lahtis-VM var en bragd som lämnade få kallsinniga. Den finländska tränarkåren hann i och för sig redan för sin del ge Olli Ohtonen samma hedersbetygelse.

Han har fungerat som Iivo Niskanens tränare sedan sommaren år 2013 och var alltså det redan då Iivo tillsammans med Sami Jauhojärvi tog sin olympiska triumf i sprintstafett för fyra år sedan.

Tränarens högskola

– För mig har Iivo Niskanen som adept varit en träningens högskola, säger Ohtonen. Han är varje stund medveten om att Iivo är en kvalitetsidrottare av stor kaliber.

Iivo Niskanen har haft förmånen att ha två tränare som verkligen kan sin sak och som har en vilja till att oavbrutet analysera och utveckla.

En juniortränare av det allra främsta slaget och en vuxentränare som visat sig vara eminent: Esko Paavola och Olli Ohtonen.

Legendaren och Kerttus program

Tränarlegendaren Paavola kom direkt att bli personlig tränare för Niskanen då han kom till Vuokatti och idrottsgymnasiet år 2008.

Men hemma i Vieremä i Norra Savolax hade Iivo redan i högstadieåldern följt Paavolas program ganska långt. Han gjorde som det stod i den fyra år äldre systern Kerttus träningsprogram.

Kerttu fanns i Vuokatti och hade Esko som tränare.

Sommaren 2013, då den blivande OS-mästaren och världsmästaren hade fyllt 21 år, började det alltså vara dags att ta ett steg vidare och fundera på något nytt.

Bl.a. Vuokatti Ski Team Kainuus alltiallo Hannu Koivusalo kände för att Olli Ohtonen kunde vara rätt person.

Den rätta skulle väljas

Ohtonen ansågs vara lämplig, inte minst för att han fanns i trakten och för att han själv hade vänt på alla stenar för att bli stor som skidåkare.

Och hade mätt ut allt som han själv hade, som det något skämtsamt hette.

Olli hade avslutat sin egen karriär tre år tidigare och i världscupsammanhang hade han som bäst varit 16:e.

Olli Ohtonen på näsan under skid-VM i Val di Fiemme 2003.
Bildtext Ohtonen på näsan i VM i Val di Fiemme 2003.

Han hade själv upplevt allt. Lägervärlden, världscupcirkusen, de stora mästerskapen. Ohtonen hade från tidigare Minken-sprintern Toni Ketelä som adept.

Diskuterar och disputerar

Olli Ohtonen, som idag är 38 år, hade kanske i det skedet en stämpel på sig som en väldigt vetenskaplig ung tränare. Antagligen på grund av sin akademiska bana.

Just nu är han också mitt uppe i sin doktorsavhandling, som gäller skateteknikens biomekanik i längdåkningen.

Idag är det allmänt känt att Ohtonen även i hög grad är en diskuterande och lyssnande tränare, som redan i flere år också ansvarat för det finländska sprintlandslaget.

Iivo är en möjligast högt satsande karaktär, själv i sig en auktoritet, som säkert behöver just en tränare som är kapabel att kommunicera på djupet och som liksom har verktygen för det.

– Själv har jag hela tiden utmanat Olli. Han har utvecklats, jag har utvecklats, säger Iivo Niskanen, vars enorma potential var allmänt och klart konstaterad redan när Ohtonen tog över.

Detta efter en lång palaver, som fick tränaren att känna sig trygg.

Ofattbart första år

Den första tävlingssäsongen tillsammans var egentligen mirakulös.

Först krassliga perioder, så plötsligt VM-guld i U23-klassen, ett väldigt lyckat världscupuppdrag direkt efter det, och påföljande OS-nominering.

Vid de olympiska spelen uppe i Krasnaja Poljana vann killen OS-guld.

Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi, OS 2014.
Bildtext OS-vinnare med Sami Jauhojärvi.
Bild: All Over Press

Hälsan gav huvudbry

Det är just hälsoproblem, som under åren ställt till det för Niskanen på ett värre sätt än för mången annan.

Fortfarande har duon här ett dilemma som det gäller att komma tillrätta med. Men det är ett dilemma som de nog idag börjar ha möjligast bra koll på.

Kontrollerna är ständigt återkommande, tävlingsprogrammet är omsorgsfullt planerat, och det är viktigt att Iivo Niskanen lyckas göra bra ifrån sig i vissa betydelsefulla lopp under de första månaderna av säsongen.

Som inför VM i Lahtis senaste vinter.

Se inslaget med Iivo Niskanen och Olli Ohtonen här eller i programmet i Yle Fem onsdag 17.1 kl. 19.00.

Sportmagasinet: Iivo Niskanen och hans guldtränare Olli Ohtonen. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln