Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värsta krisen någonsin för hjälpen till palestinska flyktingar efter att USA fryser bidrag

Från 2018
Uppdaterad 17.01.2018 15:55.
Skolflickor från Gazaremsan på en sommarutflykt ordnad av UNRWA i augusti 2017.
Bildtext Skolflickor från Gazaremsan på en sommarutflykt ordnad av UNRWA i augusti 2017.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) har råkat in i sin värsta finansiella kris någonsin. Det efter att USA beslutat att frysa 65 miljoner dollar av de planerade bidragen till organisationen.

USA:s utrikesministerium meddelade på tisdagen att USA betalar ut bara 60 miljoner dollar, istället för planerade 125 miljoner dollar, i bistånd till hjälporganisationen UNRWA.

- Den här dramatiska minskningen leder till den allvarligaste finansieringskrisen i organisationens historia, säger UNRWA:s talesperson Chris Gunness till nyhetsbyrån AFP.

USA står för nästan 30 procent av finansieringen för UNRWA. I fjol bidrog USA med 370 miljoner dollar.

De 65 miljoner som nu frystes är alltså del av årets första utbetalning på 125 miljoner dollar. Det är oklart vad USA planerar att bidra med resten av året.

Trump har hotat strypa stödet till UNRWA

Palestiniernas president Mahmoud Abbas meddelade i slutet av december att palestinierna inte längre godkänner USA som medlare i förhandlingar med Israel.

Skälet var att USA: s president Donald Trump hade beslutat att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

I början av januari hotade Trump med att strypa bidragen till både det palestinska självstyret och UNRWA eftersom palestinierna "inte längre är villiga att prata fred".

En palestinsk man bar matsäckar från UNRWA i flyktinglägret i Rafah på södra Gazaremsan idag, onsdagen 17.1.
Bildtext En palestinsk man bar matsäckar från UNRWA i flyktinglägret i Rafah på södra Gazaremsan idag, onsdagen 17.1.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s utrikesministerium hävdar ändå att det senaste beslutet om frysta bidrag inte syftar till att sätta politisk press på palestinska ledare.

Istället vill USA att UNRWA ska genomföra reformer gällande sin finansiering. Dels borde UNRWA inte överskrida sin budget varje år och dels borde UNRWA söka finansiering från andra länder.

Enligt UNRWA överskider man sin budget eftersom de palestinska flyktingarna blir fler generation efter generation. Dessutom har hjälpbehovet exempelvis bland palestinierna i Syrien vuxit enormt på grund av kriget där.

UNRWA-medarbetare delade ut nödhjälp till palestinier i flyktinglägret al-Yarmouk i utkanterna av Damaskus i mars 2015.
Bildtext UNRWA-medarbetare delade ut nödhjälp till palestinier i flyktinglägret al-Yarmouk i utkanterna av Damaskus i mars 2015.
Bild: EPA/STR EPA/STR

UNRWA:s talesperson Chris Gunness tror inte att det blir lätt att ersätta de bidrag som nu plötsligt faller bort.

Flyktingkriserna i världen är många och svåra just nu.

Kan leda till oroligheter

UNRWA:s chef, generalkommissionär Pierre Krähenbühl sade på onsdagen att han kommer att vädja till andra givarländer om tilläggsfinansiering.

Han vill också starta en global insamlingskampanj för att kunna hålla igång UNRWA:s skolor och kliniker på Gazaremsan, Västbanken, i Jordanien, Libanon och Syrien.

Pierre Krähenbühl under en presskonferens i Damaskus den 20 november 2017.
Bildtext Pierre Krähenbühl under en presskonferens i Damaskus den 20 november 2017.
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Enligt Krähenbühl kan över en halv miljon palestinska flickor och pojkar som går i UNRWA-skolor komma att påverkas av det amerikanska beslutet. Så också primärhälsovården för palestinier i flera länder.

- Minskade bidrag påverkar också den regionala säkerheten under en tid då Mellanöstern står inför många risker och hot, som exempelvis fortsatt radikalisering, säger Krähenbühl.

UNRWA grundades år 1949 av FN:s generalförsamling efter att hundratusentals palestinier hade flytt sina hem i kriget 1948.

Organisationen hjälper ungefär fem miljoner registrerade palestinska flyktingar i Mellanöstern.

Källor: Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln