Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Anders Helenius kombinerar nytta med nöje i jakt på vardagsmotion

Från 2018
Uppdaterad 20.01.2018 10:10.
Anders Helenius.
Bildtext Komikern Anders Helenius.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Ståuppkomikern och manusförfattaren Anders Helenius lever ett ganska orutinerat liv, dels som frilansande komiker i Helsingfors och dels som pappa i en fyrabarnsfamilj hemma i Pargas. Motion är något som sällan ryms med i hans vardagspussel.

Under en vecka utmanar han sig själv att ta tag i det här med vardagsmotion på allvar, han ska komma upp till en timme vardagsmotion om dagen. Hur gör man för att röra på sig mer i vardagen?

Lever ett spontant liv

– För mej är kanske en av de största problemen när det kommer till just vardagsmotion att jag inte lever ett så rutinerat liv, säger Anders Helenius.

När han är hemma med familjen är det sju kilometer till närmaste butik och 20 kilometer till en biosalong.

– Det sätter ju lite begränsningar, för då kan man inte bara så där gå till butiken, för då måste man släpa matkassarna sju kilometer tillbaka också, säger han.

Olika på landet och i stan

När han är hemma kräver det här med vardagsmotion lite mer planering. I och för sig ger livet på landet en del möjligheter när det kommer till att röra sig utomhus, som till exempel trädgårdsarbete.

– Men det känns som att alternativen hemma är färre än då jag jobbar i Helsingfors. Då kan man helt enkelt bestämma sig att gå istället för att ta spårvagn eller att alltid ta trapporna.

Det gäller ändå att tänka till lite för att få ihop en timme vardagsmotion om dagen. Men under utmaningsveckan hittar han också på en del grejer trots att han varit både hemma och i Helsingfors:

Efter Nio: Efter Nio Radio: Anders Helenius vardagsmotionerar - Spela upp på Arenan

Utmaningsveckan gick rätt bra trots att det en dag fick bli en regelrätt promenad.

Löptränade tidigare

Begreppet motion är inte helt obekant för Anders Helenius.

– För ungefär fem år sedan fick jag ett infall, jag gick en del ner i vikt och började löpträna. Till slut sprang jag ett halvmaraton på lite på två timmar och var jätte nöjd.

Men efter ett tag gjorde en lite segare förkylning att löpträningen helt enkelt uteblev. För gott.

– Så gick det med den saken. Så nu behövde jag en kick för att komma igång med att röra på mej igen.

Den som följt med Anders vardagsmotionsutmaning på nära håll är Anders fru Terhi. Hon intygar att han tagit utmaningen på allvar och har en bra förklaring till varför motionen hamnat i skymundan.

– En orsak till att Anders kanske inte hittills tagit det här med motion på så stort allvar är ju att han åtminstone hittills mått bra och inte haft en hälsa som skulle kräva regelbundna åtgärder, säger Terhi.

Och Anders själv ger henne rätt.

Gör enkla saker roliga

Mikaela Wiik som jobbar med idrott- och hälsofrämjande verksamhet på Folkhälsan konstaterar också att Anders klarat sin vecka och är imponerad av hans uppfinnningsrikedom.

– Det handlar ju ofta om att göra enkla saker roliga, säger Mikaela. Jag älskade att du dansade när du tömde diskmaskinen!

Mikaela konstaterar också att folk nu för tiden sitter stilla helt för mycket. Och det här har lett till helt nya folkhälsoproblem om man ser ett par generationer tillbaka i tiden.

– Rekommendationerna nu för att må bra är att göra något som är pulshöjande, så att man blir lite varm ungefär en halv timme om dagen, säger hon.

Anders Helenius och Mikaela Wiik medverkar i Efter Nio radio på lördag 20.1.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Efter Nio radio: Anders Helenius tar tag i vardagsmotionen

33:56