Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vamias rektor: Skulle ha kunnat hända var som helst

Från 2018
En skateboardåkares bräda och fötter.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Vid yrkesskolan Vamia i Vasa är man bestörta över att ha drabbats av två hotfulla incidenter inom loppet av bara ett par dagar. Rektor Åsa Stenbacka tror ändå att det enbart är fråga om en olycklig slump.

På tisdagsförmiddagen anföll en 17-årig elev en annan elev med kniv. Det 16-åriga offret klarade sig dock utan skador, eftersom kniven inte gick igenom offrets ytterrock.

Bara ett dygn tidigare hotades en kvinnlig anställd vid Vamia av en föredetta elev. Kvinnan skadades inte utan det var frågan om muntliga hot.

Skolans rektor Åsa Stenbacka är bestört, men ser samtidigt nyktert på det inträffade.

- Det här är ju en helt ny situation för oss och visst är vi bestörta, men samtidigt tror jag att det här skulle ha kunnat hända precis var som helst.

Händelserna ska granskas noga

Incidenterna inträffade på olika campusområden och det finns veterligen inget samband mellan dem.

Enligt Stenbacka är det alltså en olycklig slump som varit framme. Så betraktas det hela även av skolans elever och personal, uppger hon.

- Vi har ändå uppmanat till att ta kontakt med någon av våra kuratorer eller grupphandledare om någon skulle känna sig orolig.

Åsa Stenbacka
Bildtext Rektor Åsa Stenbacka.
Bild: Yle/Roy Fogde

Stenbacka säger att skolan ska vara en trygg plats och att man noggrant kommer att gå igenom vad som hänt.

- Vi vill ju se om det finns något vi ytterligare kan göra för att undvika att liknande händer igen.

Säkerhet som tema

Under fjolåret hade Vamia säkerhet som tema för skolåret. Då organiserade man skolningstillfällen för både personal och elever där man gick igenom allt från brandsäkerhet och trygghet på resor utomlands till skolvåld.

De två incidenterna utreds som bäst av polisen. Den 17-åring som misstänks för knivöverfallet befinner sig fortfarande i polisens förvar.

Skolan kan senare välja att relegera honom, för det krävs beslut från det disciplinära organet inom Vamia. Rektor Åsa Stenbacka kan också välja att ge eleven en varning eller relegera honom på viss tid.

Vamia har omkring 7 000 studerande.

Diskussion om artikeln