Östnyländska skidlöpare måste ta till kreativa lösningar då vintrarna blir allt snöfattigare
Rebecca Lönnqvist från Borgå Akilles är ett exempel på lovande östnyländska skidlöpare som har sökt sig till Vörå idrottsgymnasium.
Rebecca Lönnqvist valde Vörå för att få bättre träningsmöjligheter, men det finns också andra sätt att få effektivitet i träningen.
Ben Lindström som är tränare för Sibbo Vargarna säger att flera av lagets juniorer har valt att studera i södra Finland och kombinera studierna med att satsa fullt ut på längdskidåkning.
- De unga tycker om vårt sätt att lägga upp träningen inom föreningen.
En stenhård grundkondition är viktig
En del av de unga skidlöparna inom Sibbo Vargarna går i gymnasiet i Helsingfors, Sibbo eller Borgå. Andra studerar vid olika högskolor eller gör sin militärtjänst.
Att ta gymnasiet på tre år samtidigt som man satsar på längdskidåkning är tufft, enligt Ben Lindström.
Sibbo Vargarna har gått in för att anpassa sina träningar efter skolgången. Träningslägren är till exempel korta, men effektiva.
- Det är verkligen krävande för de här ungdomarna, men de är mycket motiverade och taggade.
Ben Lindström poängterar att Sibbo Vargarnas äldre juniorer knep fina placeringar i ungdoms-FM i Idensalmi tidigare i januari. De klarade sig till och med bättre än unga som studerar i Vörå eller Norrvalla.
Sibbo Vargarnas juniortränare betonar vikten av mångsidig träning för ungdomar. Han nämner backträning med stavar och långa löpningsrundor i skog och mark.
- Om man skidar korta, lätta slingor så gör man sig själv en björntjänst. Det är ingenting att föredra för ungdomar.
Banan i Borgå räcker bra till för yngre juniorer
Kim Lönnström som tränar Borgå Akilles juniorer säger att snöbristen gör att klubbens äldre juniorer har svårt att hävda sig i tävlingar - speciellt i början av säsongen.
Enligt honom kommer smärtgränsen emot då man siktar på att klara sig i ungdoms-FM i 17-årsklassen. Då klarar man sig inte längre med den kortare snöperioden i södra Finland.
- Det syns tydligt att de som bor i norr har kommit ut och tränat på snö redan i oktober.
Han är mycket nöjd med att Borgå redan i november börjar köra snö från konstisbanan för att öppna skidspåret i Kokon.
- Det som är viktigt är att banorna är i skick före jul. En vanlig vinter kan vi börja träna på en bana på femhundra meter i december.
De minsta juniorerna klarar sig bra redan med den korta banan. Den räcker för teknikträning.
Enligt Lönnström klarar äldre juniorer sig också med den träningsbana på ett par kilometer som under vintrar med normala snöförhållanden finns kring Aurorahallen i Borgå.
Få resor till Håkansböle i Vanda och Stensbölehallen i Helsingfors
I Borgå är snökanonerna i gång. Också Sibbo Vargarna använder sig i vinter av snökanoner för att bygga skidspår i Söderkulla.
De två föreningarna använder endast sporadiskt möjligheten att åka till Håkansböle i Vanda för att träna. Där brukar det finnas spår lite tidigare än i Östnyland.
I oktober brukar både Borgå Akilles och Sibbo Vargarnas juniorer besöka inomhusskidbanan i Stensböle några gånger för att få känslan för snö, men några regelbundna besök blir det inte.
Kim Lönnström från Borgå Akilles är inte helt nöjd med kvaliteten på snön i Stensbölehallen.
Idrottsgymnasiet i Vörå är ett alternativ för den som vill satsa
För äldre juniorer som vill satsa på längdskidåkning är Vörå idrottsgymnasium ett bra alternativ enligt Akillestränaren Kim Lönnström.
- När man har gått ut nian blir det nog lite på gränsen att skida i Borgå på de här korta banorna om det går så illa att vi inte har snö, säger han.
Skolgången i Vörå är anpassad för att träna hårt. Där finns en nybyggd bana för rullskidåkning, men man kan inte räkna med att Österbotten ska ha snö tidigare än vad man har i södra Finland.
I Vuokatti finns det ett finskspråkigt idrottsgymnasium. Där har man satsat på att kunna skida tidigt.
Snö från föregående vinter har sparats under presenningar och den breds ut så att det går att skida redan i oktober.
- Då blir möjligheterna helt andra än vad vi har här nere, säger Lönnström.
Som tränare lägger Lönnström sig inte i var ungdomarna väljer att studera. Enligt honom är valet av utbildning ett resultat av diskussioner mellan föräldrarna och barnet.
- Om tränaren också börjar blanda sig i så blir det för många som tycker till.
Rebecca Lönnqvist är nöjd med att hon valde att studera i Vörå
En som har valt att flytta från Borgå till Vörå för att studera är Rebecca Lönnqvist. Hon började studera vid idrottsgymnasiet i höstas.
Hon ser det som ett stort plus att hennes idrottande i Vörå kan räknas som en del av studierna.
- Det är mycket enklare då vi får lite på tjugo kurser bara av att träna.
Skolgången är planerad för fyra år i stället för de vanliga tre. Det här gör det lättare att tävla och vara på läger under skolåret.
Då Rebecca Lönnqvist var i Borgå under jullovet tränade hon dels på femhundrametersslingan i Kokon, dels åkte hon med familjen till längre skidspår i Hollola och Lahtis.
Rebecca Lönnqvist ser det inte som omöjligt att bli en toppskidåkare om man blir kvar i södra Finland.
- Det går nog, men man behöver föräldrar som har möjlighet att köra om man vill skida ordentligt. En skidåkare behöver få skida, säger hon.
Hon siktar till toppen med sitt skidåkande. Hon vill se hur högt upp hon kan nå.