Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump delade ut "Fake news awards" - men först kraschade hemsidan

Från 2018
Uppdaterad 18.01.2018 12:35.
Donald Trump höll ett tal i Capitol Hill på onsdagen 17.1.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump offentliggjorde i natt vinnarna till "Fake news awards" - de mest oärliga nyhetsförmedlarna. Det är fråga om elva journalistiska snedsteg, som stör presidenten.

Vid 03-tiden, finsk tid, twittrade Trump: Och FAKE NEWS-vinnarna är...

Men den hemsida han länkade till kraschade så gott som genast och det dröjde 50 minuter innan den började fungera igen.

Artikeln under rubriken "De synnerligen emotsedda 2017 Fejknyheter-priserna" inleds med påståendet om att 2017 var ett år präglat av en orättvis nyhetsförmedling.

Enligt artikeln finns det undersökningar som visar att 90 procent av all rapportering kring Trump är negativ.

Därefter följer en lista på elva pristagare.

Presidenten missnöjd med sin mediabild

Det framgår inte vilken roll president Donald Trump har haft i urvalet av de felaktiga nyheterna. Han har ofta klagat över nyheter som är vinklade mot honom. Han utlovade en lista för några månader sedan, men kungörelsen har skjutits upp.

”Fake News Awards” är ändå inte en affär för Vita huset. Kungörelsen sker på det republikanska partiets ganska okända webbsida, inte Vita husets.

Några av felaktigheterna är uppenbara fel, där mediehusen har korrigerat och bett om ursäkt. Det framgår ändå inte av motiveringarna. Några av fallen är sådana som ännu utreds, framförallt de som gäller Rysslandskopplingarna.

Misstag på Nobelnivå

Den första på listan är Paul Krugmans uttalande i New York Times efter Trumps valseger. Den amerikanska nationalekonomen och Nobelpristagaren skrev i en kolumn att den amerikanska ekonomin aldrig kommer att återhämta sig efter Trump.

Paul Krugman talar på en tillställning ordnad av New York Times i Mexico City den 18 oktober 2017.
Bildtext Paul Krugman talar på en tillställning ordnad av New York Times i Mexico City den 18 oktober 2017.
Bild: EPA-EFE

Tillsvidare har den spådomen inte infriats. Tvärtom har president Trump gjort stort nummer av en ekonomisk återhämtning och aktiemarknadens glädjeskutt under det senaste året.

Aktiemarknaden fick ändå skrämselhicka av en ABC-nyhet om Trumps Rysslandskopplingar. Reportern som rapporterade om Michael Flynn avhölls från arbetet i fyra veckor och ABC bad om ursäkt.

Smått och stort

Trea på Trumps lista är CNN:s nyhet om att Donald Trump och hans son hade tillgång till hackade dokument från Wikileaks.

På listan finns också en nyhet i Time om att presidenten hade avlägsnat en byst av den svarta mänskorättskämpen Martin Luther King Jr från Ovala rummet i Vita huset.

Washington Post finns på listan på grund av en uppdatering av en reporter som hävdade att det var få deltagare på ett kampanjmöte i Florida. Men bilden var tagen några timmar före evenemanget började.

Reportern bad om ursäkt och skyllde på ett misstag, men presidenten såg det som en förolämpning. Frågan om antalet deltagare på hans möten är en känslig fråga ända sedan installationen.

CNN får flest pris

Tv-bolaget CNN finns med flera gånger på Trumps lista. Från ett statsbesök i Japan har man hävdat att presidenten matade fiskarna i ett akvarium på fel sätt, alltför generöst, vilket presidenten blev sårad över. Han hävdar att han gjorde exakt som den japanska statsministern.

Trump matade karpar tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe i Tokyo den 6 november 2017.
Bildtext Trump matade karpar tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe i Tokyo den 6 november 2017.
Bild: Toru Hanai / EPA

CNN rapporterade också om den kortvariga presschefen Anthony Scaramuccis möte med ryssar. Tre CNN-anställda slutade eftersom rapporteringen inte stämde.

Newsweek rapporterade at den polska presidentfrun inte ville skaka hand med presidenten under ett statsbesök. Så såg det ut på tv-bilderna, men det stämde tydligen inte.

CNN rapporterade också om oklarheter med den avskedade FBI-chefen James Comey och hans besked om att presidenten inte omfattas av Rysslands-undersökningar.

Vita huset dementerar också frågor som ännu utreds

New York Times rapporterade om en klimatförändringsrapport som var försvunnen, kanske med flit.

Det förnekade Vita huset. I själva verket fanns den sedan länge på en webbsida.

Den sista på presidentens lista är ”Russia collusion”, d.v.s. den sammansvärjning som påstås ha gett Ryssland insikt i Trumps valkampanj och senare i Vita huset.

Det är den som specialåklagaren Robert Mueller utreder. President Trump har envetet förnekat någon sådan.

Artikeln avslutas med tio nyheter som presidenten är stolt över, saker som har förverkligats under Trumps första år vid makten.

De amerikanska tv-bolagen har knappt uppmärksammat Trumps lista under natten.

Beska reaktioner

Tidningen Washington Post går igenom ”pristagarna” en och en. Om Krugman påpekar man att han är en kolumnist, inte journalist. Det fanns också förbehåll i texten, och man borde vänta till år 2020 för att se om spådomen stämmer.

Många av felaktigheterna som påpekas är genuina misstag, som också rättats och förorsakat åtgärder och uppsägningar. En del av felaktigheterna har kommit i tweetar från journalister.

Washington Post påpekar att tidningarna inte brukar hänga ut politiker som medger sina misstag, men det är vad Trump nu gör. Avdelningen för faktacheck på tidningen har redan hittat 2000 falska eller felaktiga uttalanden från president Trump.

- Har presidenten verkligen ägnat sig åt detta, i stället för att hjälpa döende amerikaner i Puerto Rico, frågar en twittrare.

Diskussion om artikeln