Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pandorna landar i Helsingfors - Yle sänder direkt

Från 2018
Uppdaterad 18.01.2018 09:43.
Programmet är inte längre tillgängligt

På torsdagsförmiddagen är det äntligen dags - jättepandorna Hu Bao och Jin Baobao, eller Lumi och Pyry som de ska heta nu, anländer till Helsingfors-Vanda flygplats. Därifrån går resan vidare till djurparken i Etseri, Ähtäri Zoo, via en hemlig rutt.

Den fyraåriga hanen Pyry och den treåriga honan Lumi reste iväg från Chengdu i Kina tidigt på onsdagen. Med sig har de en bekant veterinär och en djurskötare som tagit hand om pandorna sedan de var små.

Pandornas välkomstkommitté består av bland annat jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, Kinas ambassadör Chen Li och Mikko Savola som är ordförande i styrelsen för Ähtäri djurpark.

Hemlig rutt till Etseri

Efter att ha tillbringat nästan ett dygn i flygplan fortsätter pandornas resa ännu en bit. De fraktas till Etseri i södra Österbotten via en hemlig rutt.

För att vänja sig vid varandra har de två björnarna bott i inhägnader bredvid varandra sedan november, men de flyttar ihop först på Ähtäri djurpark. Man hoppas att de ska fatta tycke för varandra så småningom och att fler pandor ska födas.

Med start klockan 9.25 kan du se pandornas ankomst på Arenan.

Diskussion om artikeln