Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta
Från 2018
Publicerad 31.01.2018 16:14.
Uppdaterad 08.01.2019 15:40.

Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna.
Ingredienser, 4 pers:
- 1 dl rökrostad råg Så här rostar du råg
- 1 gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- ½ g saffran
- 30 g smör
- olivolja
- 2 tärnad morot
- 1 palsternacka
- 1 gulbeta
- 1 klyfta vitkål
- 1 dl aprikoser, tärnade
- 1 liter grönsaksbuljong
- salt
- svartpeppar
- ½ kruka persilja
- 1 kruka körvel
- 1½ dl cashewnötter, hackade
- 1 st färsk apelsin eller inkokt citrus confit
- 1 tsk paprikapulver
I kryddpåsen:
- 4 hel nejlika
- 1 tsk korianderfrö
- 1 tsk fänkålsfrö
- 3 lagerblad
Gör så här:
- Svetta fintärnad lök, vitlök, råg och saffran i lite smör och olja.
- Slå på grönsaksbuljong och försjud under lock 5-10 minuter.
- Tillsätt tärnade rotsaker och aprikoser samt salt och kryddpåsen med nejlika, korianderfrö, fänkålsfrö och lagerblad.
- Sjud under lock tills tills råg och rotsaker är mjuka 10-15 minuter.
- Tillsätt vatten vid behov.
- Lyft kryddpåsen. (Gör påsen t.ex. av lite bomullstyg som du
lindar ett snöre runt) - Toppa med örter, nötter, paprikapulver samt tärnad citrus confit eller apelsin.
Servera med myntakräm.
Myntakräm på havre-fraiche
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Sås,recept,Strömsö,havre,Mynta
Ingredienser, 4 pers:
- 3 dl havre-creme fraiche, avhängd
- 1 msk tahini
- 1 kruka mynta
- 1 citron, skalet
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Blanda creme fraiche med finhackad mynta och tahini.
- Smaka av med salt, peppar och citronskal.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
vegetariska rätter,recept,matrecept,Strömsö,Paul Svensson