Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

Från 2018
Uppdaterad 08.01.2019 15:40.
Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta - Spela upp på Arenan

Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna.

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 dl rökrostad råg Så här rostar du råg
  • 1 gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • ½ g saffran
  • 30 g smör
  • olivolja
  • 2 tärnad morot
  • 1 palsternacka
  • 1 gulbeta
  • 1 klyfta vitkål
  • 1 dl aprikoser, tärnade
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • salt
  • svartpeppar
  • ½ kruka persilja
  • 1 kruka körvel
  • 1½ dl cashewnötter, hackade
  • 1 st färsk apelsin eller inkokt citrus confit
  • 1 tsk paprikapulver

I kryddpåsen:

  • 4 hel nejlika
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 3 lagerblad

Gör så här:

  1. Svetta fintärnad lök, vitlök, råg och saffran i lite smör och olja.
  2. Slå på grönsaksbuljong och försjud under lock 5-10 minuter.
  3. Tillsätt tärnade rotsaker och aprikoser samt salt och kryddpåsen med nejlika, korianderfrö, fänkålsfrö och lagerblad.
  4. Sjud under lock tills tills råg och rotsaker är mjuka 10-15 minuter.
  5. Tillsätt vatten vid behov.
  6. Lyft kryddpåsen. (Gör påsen t.ex. av lite bomullstyg som du
    lindar ett snöre runt)
  7. Toppa med örter, nötter, paprikapulver samt tärnad citrus confit eller apelsin.

Servera med myntakräm.

Myntakräm på havre-fraiche

En skål med myntakräm på havre-fraiche
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Ingredienser, 4 pers:

  • 3 dl havre-creme fraiche, avhängd
  • 1 msk tahini
  • 1 kruka mynta
  • 1 citron, skalet
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda creme fraiche med finhackad mynta och tahini.
  2. Smaka av med salt, peppar och citronskal.
En portion med kryddig gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

På andra språk

Diskussion om artikeln