Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Den döende detektiven - LMJ:s människonära avsked

Från 2018
Uppdaterad 03.04.2018 14:06.
LMJ står med sin käpp i sin bostad.
Bildtext Rolf Lassgård som den pensionerade polisen Lars Martin Johansson.
Bild: Peter Cederling

Midsommaren 1985 blir 9-åriga Yasmine Ermegan bortrövad, våldtagen och mördad. Förövaren förblir okänd och utredningen har för länge sedan lagts ner. Men när den pensionerade polisen Lars Martin Johansson, LMJ, får nys om fallet väcks det åter till liv.

När Lars Martin Johansson, LMJ, drabbas av en stroke ställs hans liv på ända. När dramaserien Den döende detektiven startar är njutningens tid med whisky och fet mat förbi. Nu väntar istället en lång och förnedrande rehabilitering för den tidigare chefen för rikskriminalen.

Det är inte mycket till tillvaro, men LMJ besluter sig snabbt för att ändra på den saken när hans läkare gör honom intresserad av ett ouppklarat fall från 30 år tillbaka i tiden. Fallet med Yasmine.

LMJ har själv inget minne av mordet med det har däremot hans före detta kollega, Jarnebring, som i tiderna jobbade med det. Även om också han numera är pensionerad äter fallet honom fortfarande inifrån.

Det läkaren nu kan berätta för LMJ är saker hon hört från sin nyligen bortgångna pappa som jobbade som kyrkoherde i Bromma församling.

En äldre kvinna hade i bikten berättat om mordet och att hon vet vem förövaren är. Men några namn eller ytterligare bevis har inte hittats.

Det finns med andra ord inte mycket att gå på, snarare är det bara ett sätt att undgå tristessen, när LMJ kontaktar sin kompanjon Jeanette Eriksson för de tillsammans skall titta på fallet.

Hon har tillgång till polisens gamla utredningsmaterial och går lite motvilligt med på att sätta sina semesterdagar på att hjälpa sin pensionerade chef med en gammal unken mordutredning.

De förstår ganska snart att den mördade flickans pappa, idag stenrik affärsman inom läkemedelsindustrin i USA, döljer något.

Max, LMJ och Eriksson i dramaserien Den döende detektiven.
Bildtext Max, LMJ och Eriksson granskar fallet med Yasmine.
Bild: Peter Cederling

Människonära karaktärer och handling

Serien ”Den döende detektiven” är den sista delen i tv-trilogin som baserar sig på Leif GW Perssons kriminalromaner om Lars Martin Johansson.

Den första delen, ”En pilgrims död”, handlade om Palmemordet och sändes i Yle TV1 2013. Uppföljaren ”Den fjärde mannen” kretsade kring gisslandramat vid västtyska ambassaden i Stockholm och sändes i Yle Fem 2015. Båda dessa serier publiceras på Yle Arenan 11.2.2018 och finns tillgängliga fram till 28.3.

En Pilgrims död på Arenan / Läs mer om serien (på finska)
Den fjärde mannen på Arenan / Läs mer om serien

När nu den tredje och avslutande delen kommer ligger fokus mer än någonsin på människan - både i handling och i själva karaktärerna. Något som de flesta recensenter också tagit fasta på.

Det är LMJ, skickligt gestaltad av Lassgård, som är det intressanta i den här serien, hans sätt att förhålla sig till sin nya livssituation och sin omgivning, hans tjurskalliga bufflighet som inte saknar charm.

Malin Slortte i Hbl 3.1.2018

Stort fokus i serien läggs naturligtvis på LMJ:s karaktär eftersom det är hans svanesång.

Han trotsar alla läkares råd och struntar i hemtjänsten bara han får göra något som känns meningsfullt och fortsätta njuta av mat och dryck.

Karaktären LMJ ute på restaurang och höjer sin snaps.
Bildtext Svår patient. LMJ tycker mer om att leva fullt ut än att hålla sig till sträng diet.
Bild: Peter Cederling

Svårt är det att inte dra paralleller mellan LMJ och karaktärens skapare, Leif GW Persson. Käppen, sättet att prata och de kvicka replikerna känns igen. Lassgård har dock försökt tona ner likheterna en aning.

– Martin är inte GW naturligtvis, men han har mycket gemensamt med GW när det gäller värderingar och intressen. De känner ett hat bägge två för ouppklarade brott. Sen är de skarpa hjärnor båda två. Men jag har inte strävat efter att försöka härma honom, berättar Lassgård för svenska Aftonbladet.

Sen har vi förstås själva brottet och den utredning som för seriens handling framåt. Också här blir det mer människonära.

Från att i tidigare serier ha löst brott högt uppe på agendan, mord på en statsminister och ett gisslandrama, besluter sig LMJ här för att ge upprättelse åt en 9-årig flicka.

Ett brott som glömts bort, en utredning ingen frågat efter, ett eventuellt uppklarande som ingen i så fall vet hur man skall gå vidare med.

Orginaltitel: Den döende detektiven (Sverige 2017)
45 dagar på Arenan
3 avsnitt

Regi: Kristian Petri
Produktion: SVT / Samproduktion

Porträtt av huvudkaraktärerna där de står och sitter vid ett restaurangbord.
Bildtext Huvudkaraktärerna i serien Den döende detektiven. Övre raden från vänster Max (Alexej Manvelov) och Lewin (Henrik Norlén). Nedre raden från vänster: Matilda (Angelika Prick), LMJ (Rolf Lassgård) och Eriksson (Helena af Sandeberg)
Bild: Peter Cederling

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln