Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apple hämtar in hundratals miljarder dollar till USA, lovar skapa 20 000 nya jobb

Från 2018
Tre surfplattor tillverkade av Apple.
Bildtext Tre surfplattor tillverkade av Apple.
Bild: EPA-EFE/MONICA DAVEY

Den amerikanska teknologijätten Apple kommer att hämta hundratals miljarder dollar från utlandet till USA och betala 38 miljarder dollar i skatt på pengarna.

Apple planerar att investera 30 miljarder dollar i USA under de fem närmaste åren och räknar med att skapa 20 000 nya jobb i landet.

Företaget kommer att investera bland annat i ett nytt kontorskomplex
och nya serverhallar. Åtgärderna är åtminstone delvis en följd av den färska skattereformen i USA.

Apples vd Tim Cook lovade redan tidigare att Apple ska ta hem de vinstpengar som företaget har samlat på sig utomlands, förutsatt att bolaget inte behöver betala 35 procent i skatt.

Skattelättnaderna en bidragande orsak

I en intervju för ABC News säger Cook att en stor del av de utlovade nya jobben är ett resultat av de nya skattelättnaderna, men att en stor del av dem skulle ha blivit av även utan skattereformen.

President Donald Trump har i en tweet beskrivit Apples besked som en följd av hans ekonomiska politik samt en god nyhet för amerikanska arbetare och för USA.

Apple ska också betala 2 500 dollar i bonusar till varje Appleanställd i hela världen. Bolaget har 120 000 anställda, 80 000 av dem i USA.

Trump har kritiserat stora amerikanska bolag för att ha satsat alltför lite på tillverkning och jobb i USA.

Professor Erik Gordon vid Ross School of Business vid University of Michigan bedömer att Apples besked kan ha en viss politisk betydelse i synnerhet om även andra företag lovar nyanställa i USA.

Nya jobb i USA var av nyckelfrågorna i Trumps valkampanj.

Stora skattelättnader för företagen

I den skattereform som kongressen godkände i december slopades ett arrangemang som gjorde det möjligt för amerikanska företag att avstå från att betala skatt på vinster som gjorts utomlands, så länge vinsterna stannade kvar utomlands.

Arrangemanget ledde till att företagen samlade på sig en vinst på över 3 000 miljarder dollar utomlands, skriver nyhetskanalen Bloomberg.

I och med skattereformen ska företagen betala 15,5 procent i skatt på de vinstpengar som samlats på hög utomlands. Skatten ska betalas oavsett om pengarna hämtas till USA eller blir kvar utomlands.

Efter skattereformen är den allmänna skattesatsen för företag i USA 21 procent, en rejäl sänkning jämfört med den tidigare skattesatsen på 35 procent.

Analytiker: Vinsterna kommer att gå till bonus och vinstutdelning

Skattereformen i USA har lett till stora amerikanska företag som American Airlines, AT&T och Comcast har delat ut bonusar på 1 000 dollar till alla anställda.

Analytiker har förutspått att största delen av de vinster som företagen hämtar till USA i och med skattereformen kommer att betalas ut till aktieägarna i form av vinstutdelning och genom att företag köper av bolagets egna aktier.

Källor: Bloomberg, Reuters, AP

Diskussion om artikeln