Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa övningsskolas rektor Bernt Klockars efter #övistoo: Vi borde lyssnat bättre

Från 2018
Bernt Klockars.
Bildtext Bernt Klockars
Bild: YLE/Roger Källman

Efter uppropet #övistoo har mycket hänt vid Vasa övningsskola. En av de lärare som utpekades för sexuella trakasserier har sagt upp sig och en annan har fått en anmärkning.

De utpekade lärarna ansåg själva att de var spontana, säger rektor Bernt Klockars.

I slutet av november i fjol skrev över 200 elever under ett upprop med ett krav på förändring och ett slut på sexuella trakasserier vid Vasa övningsskola. Elever vittnade om både elevers och lärares trakasserier.

"En kalldusch att läsa berättelserna"

Ledande rektor Bernt Klockars säger att han var både chockad och bestört över att läsa berättelserna om vad som inträffat på skolan.

- Det var en kalldusch att läsa vad de här flickorna hade upplevt och att det fortgått under en så lång tid, Det var ju en svaghet i organisationen att de hade anmält händelserna och upplevt att ingen hade lyssnat på dem.

Bernt Klockars valdes till rektor för Vasa övningsskola i mars ifjol. Före det var han rektor vid Korsholms gymnasium och vid Karleby svenska gymnasium.

Vasa övningsskolas gymnasium.
Bildtext Vasa övningsskolas gymnasium
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Fick signal om oegentligheter under promenader med lärare

Klockars säger att han inte på förhand hade hört några rykten eller uppgifter om att det förekommit sexuella trakasserier vid Vasa övningsskola.

Under hösten hade han en kampanj där han försökte lära känna personalen genom att promenera med dem runt Metviken, en i taget.

- Då fick jag kanske någon liten signal om att där har funnits rykten och oegentligheter. Men i och med att det inte lyftes fram desto mera tänkte jag att det säkert var sådant som blivit behandlat. I fortsättningen måste jag vara lyhörd.

Både personalen och eleverna behövde stöd

Sedan elevuppropet publicerades för snart två månader sedan har man vid Vasa övningsskola jobbat på olika nivåer för att åtgärda problemen.

- Dels har det handlat om att ta hand om personalen, för det var ju många i personalen som upplevde någon typ av skuld eller oro över om de borde ha gjort något tidigare. Då gällde det att ge utrymme för att prata och bearbeta de känslorna.

Skolan kopplade in en arbetsplatspsykolog som vid tre tillfällen gav personalen möjlighet att prata kring det som hänt.

Samma vecka som uppropet publicerades råkade också niorna ha en temadag om sexualhälsa. Där stuvade man om i programmet så att frågor om sexuella trakasserier fick mera utrymme.

Klassrum med bord och stolar.
Bild: Mostphotos

Utpekade lärare ansåg att de var spontana

Skolan har också haft besök av Malin Gustavsson som är expert på frågor om jämställdhet och sexuella trakasserier. Hon besökte gymnasiet i slutet av december och träffade också personalen.

Två lärare hördes i samband med uppropet om sexuella trakasserier. Den ena av dem sade upp sig och den andra fick en anmärkning av arbetsgivaren.

Hur förklarade de utpekade lärarna sitt beteende?

- Det är lite svårt för mig att gå in på den diskussionen. Det är klart att de också upplevde en bestörtning, för att de kanske på något sätt har tänkt att organisationen accepterar en viss typ av beteende. De uppfattade det som att deras avsikt inte på något sätt hade varit att gå över någons gränser.

Vilken var deras avsikt, menade de?

- De hade den uppfattningen att det var frågan om mer spontana utlopp.

"En anmärkning är en stark signal"

Den anmärkning som gavs till den ena läraren tog fasta på en händelse som fanns i #övistoo-materialet. Händelsen handlade om en fysisk beröring.

- Om man fått en anmärkning för ett visst beteende så måste det också vara en signal som är tillräckligt stark för att man ska ändra sitt beteende, säger Bernt Klockars.

Han säger att #metoo-kampanjen om sexuella trakasserier som spred sig som en löpeld på sociala medier under slutet av 2017 har varit en väldigt omvälvande och bra sak.

- Kampanjen har lyft fram de här frågorna i samhället på ett nytt sätt. Det har varit väldigt bra, även om man kanske ibland kan tycka att det också finns övertramp i själva kampanjen.

Diskussion om artikeln