Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholmarna ska få säga sitt innan kommunen börjar förhandla med Vasa

Från 2018
Korsholms ämbetshus i Smedsby.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Korsholm har ännu inte bestämt vilka mål kommunen ska ha i fusionsförhandlingarna med Vasa. Först vill kommunen höra vad invånarna har att säga. Hörandet börjar nästa vecka.

Fram till våren jobbar kommunen internt med att få fram målsättningar för förhandlingarna.

- Alla tidtabeller vi har är gjorda så att vi hinner ta i beaktande det vi hör av befolkningen, också i den enkät som kommer skickas ut till alla hushåll i Korsholm som kan fyllas i på nätet eller i pappersform, säger Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Möten runt om i kommunen

Det ordnas sju hörande i sju byar i kommunen. Efter att invånarna har hörts ska kommunens styrelse och fullmäktige definiera sina målsättningar för förhandlingarna.

- Jag vet att en del vill ha en snabbare tidtabell, men då skulle man inte lyckas höra invånare och det är inte meningen, säger Ahlberg.

Tillsvidare är det främst ett arbete för tjänstemännen.

- Vi har inte haft många politiska diskussioner om målsättningarna ännu. I februari och mars har vi flera politiska förhandlingar om hela paketet.

I februari ordnas en workshop med kommunstyrelsen. Där görs ett första utkast till målsättningar och sedan ordnas aftonskolor med fullmäktige.

Invånarinitiativet har samlat över 1000 namn

Samtidigt har invånarinitiativet om folkomröstning nått tusen namn, men den har inte lämnats in till kommunen ännu och därför är den inte ett ärende i Korsholm ännu.

Enligt Kim Eriksson (SDP) ska initiativet lämnas in så småningom.

- Det visade sig att folk har haft svårt att veta att namninsamlingen pågår och var man kan underteckna. Det verkar som om folk vaknat först efter julen. Folk har ringt och undrat hur de kan hjälpa till. Fast vi har tillräckligt med namn ska vi vänta lite.

Eriksson menar att en eventuell folkomröstning borde ordnas efter att förhandlingarna med Vasa är slutförda, men innan fullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet i frågan.

- På så sätt har befolkningen mer information innan de röstar.

Diskussion om artikeln