Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Passagerare räknades dubbelt på tre stationer - västmetron har färre passagerare än väntat

Från 2018
Uppdaterad 18.01.2018 19:42.
passagerare går in i ett tåg på mattby metrostation på måndag morgon
Bildtext Det har varit trångt på Mattby metrostation sedan den 8.1. när många avslutade sina julsemestrar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Två rulltrappor efter varandra som båda innehöll en räknedosa ledde till att passagerarantalet på tre metrostationer i Esbo har räknats dubbelt. HRT märkte felet efter att ha kontrollräknat för hand.

Metrons nya stationer i väst har under vardagarna 50 000 påstigningar sedan mataratrafiken i Esbo och Drumsö körde igång. Det är 25 000 färre än tidigare beräkningar visat.

- Vi har en maskin i alla rulltrappor som räknar passagerare. I Mattby, Hagalund och Ängskulla finns det två rulltrappor efter varandra och när maskinen räknat passagerarna i båda trapporna har dubbelt så många passagerare registrerats i datasystemet, säger avdelningsdirektör Tero Anttila på Helsingforsregionens trafik.

Tero Anttila på Hagalunds metrostation
Bildtext Tero Anttila på Hagalunds metrostation.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

HRT har tidigare meddelat att de nya metrostationerna den första veckan i januari hade 75 000 resenärer per vardag.

Enligt HRT:s uppskattning skulle metron komma att användas av omkring 60 000 personer.

Felet märktes när HRT kontrollräknade passagerarantalet för hand på Mattby metrostation. Passagerarna räknades dubbelt på metrostationerna i Hagalund, Ängskulla och Mattby.

- När vi jämförde maskinräkningens resultat med det manuella räkningsresultatet så fick vi veta att vi har fått dubbelt för stora siffror i Mattby. Efter det gick vi igenom siffrorna för alla nya stationer och hittade samma fel i Hagalund och Ängskulla, säger Tero Anttila.

Mattby är den livligast trafikerade av de nya metrostationerna med 18 000 passagerare under vardagar. Passagerantalet i Mattby kontrollräknades för hand eftersom det var rusning på stationen under den första hela veckan med matartrafik.

Guider för metropassagerare vid Mattby station.
Bildtext HRT har följt med läget på Mattby metrostation under de senaste veckorna. Matartrafiken körde igång den 3.1.
Bild: Yle / Hanna Othman

Enligt HRT har ett problem på Mattby metrostation varit att passagerarna stiger på i ena ändan av tåget, den som är närmast ingången. Mattby metrostation ska senare få en ingång till i andra ändan.

- Vi har redan gjort några förbättringar i metrotrafiken så inte bara Helsingforsändan av metrotåget är fullt av passagerare. Nu ska metrotågen köra till perrongen bara en minut före avgångstid och det har lett till att passagerarna sprids mer jämnt över hela längden av metrotåget, säger Anttila.

Dessutom ska de nyare metrotågen där passagerarna kan gå från den ena ändan av tåget till den andra sättas in under rusningstid på sträckan till Mattby.