Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Du kan bryta mot lagen när du snokar i din partners eller ditt barns telefon

Från 2018
Uppdaterad 19.01.2018 07:28.
Nuori suomalainen nainen istuu sohvalla, ottaa selfien ja käyttää Snapchattia.
Bildtext Du har inte automatiskt rätt till att läsa dina barns meddelanden.
Bild: Esko Jämsä / All Over Press

Att läsa andras e-post eller meddelanden kanske känns moraliskt fel, men faktum är att det i många fall är rent olagligt. Barn har dessutom samma rättigheter som vuxna.

I ett uppmärksammat rättsfall i Schweiz dömdes nyligen en kvinna för olaga dataintrång när hon avslöjade att hennes man var otrogen. Hon hade loggat in på hans e-postkonto.

- Att vara otrogen är inte ett brott enligt lagen, men när du ser på din makes eller partners dator så kan det vara ett brott, säger advokat Christian Näsman.

Enligt advokat Näsman fungerar lagen på samma sätt i Finland.

Christian Näsman.
Bildtext Christian Näsman
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Inte okej att rota bland någon annans mejl

Det schweiziska fallet är intressant på många sätt. Ur en moralisk synpunkt skulle kanske de flesta hålla med om att mannen hade begått en mer omoralisk handling, men lagen säger en annan sak.

Det är en sak om man råkar se något som öppet finns framför ens ögon. Det blir ett brott när man gör en aktiv handling.

Att vara otrogen är inte ett brott enligt lagen, men när du ser på din makes eller partners dator så kan det vara ett brott

Lagen är en förlängning av lagen som förbjuder en från att öppna någon annans brev.

- Det finns en straffstadga som heter kränkning av kommunikationshemlighet. Man kan dömas till böter eller fängelse upp till två år, säger Näsman.

Om man läser sin partners sms eller e-post lär man nog inte vara i riskzonen för ett fängelsestraff.

- Man närmar sig maximistraff om någon går in i ett företags e-post och utnyttjar informationen på ett olagligt sätt, säger Näsman.

Barn har samma rättigheter till privatliv

Många föräldrar är säkert både nyfikna och oroliga över vad deras barn gör på sociala medier, och hur deras kommunikation ser ut i telefonerna. Att en förälder får titta i sitt barns telefon är dock ingen självklarhet.

- Grundlagsskyddet gäller också barn och det här bygger också på FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Du har inte automatiskt rätt att läsa dina barns meddelanden, säger Näsman.

Tjej använder smarttelefon ute
Bild: Yle

Ett barn har alltså all rätt att till exempel brottsanmäla en vårdnadshavare om hen har snokat bland barnets meddelanden.

- Det kan ju låta långsökt, men jag skulle säga att ett barn har goda möjligheter att klara sig i en sådan process, säger Näsman.

I vissa fall är inte lagen så svartvit. Som vårdnadshavare har man rätt att besluta över ekonomiska angelägenheter, och i sådana fall kan det finnas post som vårdnadshavaren måste få se.

- Åtminstone måste du samtala med barnet innan du går in och gör saker, säger Näsman.

Nätbankskoder är dina egna och ingen annans

I ett äktenskap kan man också begå en brottslig handling om man lånar sin make eller makas nätbankskoder. Även om det bara skulle vara en tillfällig lösning och ens egna koder är borttappade när man ska betala räkningar från ett gemensamt konto.

- Nätbankskoder är personliga och får inte överlåtas, säger Näsman.

Även om din fru skulle ha gett dig tillstånd att använda nätbankskoderna kan det vara ett brott

Eftersom man i dag använder nätbankskoder till att identifiera sig på diverse myndigheters nättjänster kan man vara i trakten av identitetsstöld om man använder någon annans koder.

- Även om din fru skulle ha gett dig tillstånd att använda koderna kan det vara ett brott, säger Näsman.

I ett ganska färskt rättsfall dömdes en man till bedrägeri i både tings- och hovrätten när han hade tagit en kredit med hjälp av sin frus bankkoder. Kreditföretaget fick aldrig tillbaka sina pengar och gjorde en fordran.

Processen fick en fortsättning, och företaget yrkade på att också frun skulle betala en ersättning.

- Högsta domstolen ändrade på domen. Om du har dina koder och lösenkoder tillgängliga så ansvarar du för betalningarna om någon annan känner till dem och använder dem, säger Näsman.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln