Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ohtonen årets tränare – vann med minsta möjliga marginal

Från 2018
Uppdaterad 18.01.2018 22:23.
Olli Ohtonen med pokal och blomma på idrottsgalan
Bildtext Olli Ohtonen utsågs till årets tränare.
Bild: Lehtikuva

Ohtonen utsågs till årets tränare vid idrottsgalan. Ohtonen som är tränare för VM-guldmedaljören Iivo Niskanen besegrade Henrik Dettmann med en röst.

Det första priset som delades ut då tv-sändnigen från idrottsgalan körde igång var årets tränare. Priset gick till skidtränaren Olli Ohtonen.

Det är sportjournalisterna som röstar fram vinnaren i den här kategorin och resultatet var riktigt jämnt. Ohtonen fick 149 röster, en mer än basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann.

– Det är tack vare idrottarens prestationer som man får sådana här priser och det är ju med samarbete som framgången kommit. Det är fint att sådana här utmärkelser delas ut, jag är tagen, säger Ohtonen till Yle Sporten.

Vad händer för Iivo innan OS kör igång?

– I morgon på morgonen åker vi på tävlingar till Planica. Där är två tävlingar och sedan tävlar Iivo en gång i Seefeld. Vi stannar i Seefeld och har det förberedande lägret där. Efter det tar vi en sväng via Helsingfors och åker sedan till OS. Här inleds egentligen OS-resan, säger Ohtonen.

Hur känslig är den här återstående perioden inför OS för Iivo?

– Vi lever viktiga stunder. Träningen och allt runt omkring måste lyckas för att han ska vara på topp i OS.

Iivo Niskanen får sin guldmedalj.
Bildtext Iivo Niskanen vann VM-guld i Lahtis.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Speciellt tack till Jylhä

I sitt tal på scenen riktade Ohtonen ett tack till Reijo Jylhä för det träningssystem som han har infört i landslaget. Jylhä kommer att lämna sin post efter den här säsongen.

– Systemet har utvecklats under den här olympiaden. Jag tror och hoppas att jobbet kommer att fortsätta vidare utgående från samma system också under nästa olympiad.

Hur stor förändring har det här systemet medfört jämfört med hur det var tidigare?

– Systemet är förstås annorlunda. Magnar Dalen gjorde ett bra jobb också tidigare men nu har man fokuserat mer på långsiktighet i hur systemet byggs upp. Så att vi får nya idrottare till landslaget i en jämn och strid ström från de unga.

Är någon detalj betydligt bättre i det nuvarande systemet?

– Vår kommunikation fungerar väldigt bra mellan tränarna i juniorlandslaget, utmanarlandslaget och A-landslaget. Dessutom har vi de individuella tränarna med i det här nuvarande systemet. De är mer involverade, till exempel gällande uppläggen för träningslägren, säger Ohtonen.

Diskussion om artikeln