Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niskanens OS-resa fick en rivstart – ”Priserna ryms knappast i handbagaget”

Från 2018
Uppdaterad 18.01.2018 23:27.
Iivo Niskanen, årets idrottare 2017 i Finland.
Bildtext Iivo Niskanen, årets idrottare 2017 i Finland.
Bild: Lehtikuva

Iivo Niskanen inledde sin OS-resa på Finlands Idrottsgala. Han åker hem nästa gång efter huvuddistansen i OS i Pyeongchang.

Niskanen valdes till årets idottare 2017 tack vare sina prestationer i hemma-VM i Lahtis. Niskanen vann guld på 15 kilometer och brons tillsammans med Sami Jauhojärvi i sprintstafetten.

– Jag kan inte påstå att det inte värmer att framgångarna uppmärksammas på det här sättet. Allt går så hastigt under vintern så det är kul att återgå till händelserna i Lahtis så här i efterhand, säger Niskanen då han möter pressen på idrottsgalan.

Niskanen hyllar publiken och stämningen som han fick uppleva under segerloppet i Lahtis.

– Jag kommer knappast någonsin att få uppleva den stämningen och det stödet jag fick. Jag tror inte jag får uppleva hemma-VM på nytt under min karriär.

– Jag hejades fram under varje meter av loppet. Det var en verkligt fin dag att vara en finländsk skidåkare.

Niskanen hade flera år tidigare siktat sig in på att vinna det lopp som han vann. Uppgiften blev aningen lättare tack vare publikens stöd längs med skidspåret.

– Efter fem kilometer började det vara aktuellt att tala om seger. Under det sista varvet var publiken i extas av något slag. I sådana stunder kan man helt enkelt inte ge upp oberoende hur hemskt det känns i kroppen.

OS-resan fick en bra början

Nu har 26-årige Niskanen blivit vald till årets idrottare i Finland två gånger. För tre år sen fick han utmärkelsen tillsammans med Sami Jauhojärvi efter OS-guldet i sprintstafetten i Sotji.

Om tre veckor inleds Niskanens andra OS-äventyr på allvar. Egentligen startade resan i dag.

– OS-resan inleddes i dag. Härifrån åker vi via två världscupveckoslut till Sydkorea. Vi tar en sväng via Helsingfors ännu men jag kommer inte att hinna hem där emellan.

– Den här resan fick en bra början. De här priserna ryms knappast i handbagaget.

Niskanens huvuddistans på OS avgörs under den nästsista tävlingsdagen lördagen den 24 februari.

– 50 kilometer med klassisk skidteknik i OS väntar som sista sträcka. Jag försöker hålla energinivån hög fram till det loppet och se till att jag får fram mitt bästa kunnande när det blir dags för det.

Diskussion om artikeln