Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s senat grälar om budget - federala regeringen kan stängas fredag kväll

Från 2018
Uppdaterad 19.01.2018 11:40.
Republikanerna i representanthuset som leds av talman Paul Ryan antog ett kortfristigt budgetförslag med 230 röster
Bildtext Republikanerna i representanthuset som leds av talman Paul Ryan antog ett kortfristigt budgetförslag med 230 röster
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Det amerikanska representanthuset har godkänt en kortfristig budgetlösning med enbart republikanska röster.

Budgetförslaget som sträcker sig till den 15 februari, går nu vidare till senaten där det krävs minst nio röster av demokrater för att lagförslaget ska gå igenom.

Om lagförslaget inte antas före fredag kväll så innebär det att den den federala regeringen slår igen; ämbetsverk stängs och anställda friställs tills vidare utan lön.

Demokraterna i senaten säger att de inte tänker rösta för budgeten om man inte samtidigt godkänner ett lagpaket som skulle ge 700 000 unga så kallade "drömmare" lagligt uppehålls- och arbetstillstånd.

Drömmare är unga och vuxna utan amerikanskt medborgarskap som togs in i USA olagligt som barn av sina föräldrar.

Det är ändå oklart om alla demokrater röstar mot budgetförslaget om republikanerna och president Donald Trump håller fast vid att de inte tänker erbjuda fortsatt skydd åt "drömmarna."

Oeniga republikaner

Budgetförslaget antogs i representanthuset med rösterna 230 - 197, vilket innebar att även en del republikaner röstade mot partiets eget förslag.

Senaten inledde genast i natt en hätsk debatt om lagförslaget.
Republikanerna anklagade demokraterna bland annat för att "hålla landet som gisslan med sina krav."

President Donald Trump har fått hård kritik för att han hävde Daca utan att ha utarbetat en invandrarreform i samarbete med kongressen
Bildtext President Donald Trump har fått hård kritik för att han hävde Daca utan att ha utarbetat en invandrarreform i stället i samarbete med kongressen
Bild: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

- Lagen borde duga för bägge partier. Det finns inget i den som mina demokratiska vänner motsätter sig, sade den republikanska majoritetsledaren Mitch McConnell.

- Vi vet alla vad problemet är, det är den totala oenigheten bland republikaner, svarade den demokratiska minoritetsledaren Chuck Schumer.

Republikaner får skulden

Schumer hänvisade till det faktum att det var president Trump som i höstas hävde Daca, eller de exekutiva åtgärder som president Barack Obama beslöt om för att skydda "drömmarna."

Republikanerna lovade därefter att anta lagförslag som skulle skydda "drömmarna" permanent men ett sådant förslag har republikanerna inte kunnat enas om på grund av Trumps motstånd.

Om den federala regeringen stängs på grund av budgetgrälet så skulle de flesta amerikaner enligt opinionsmätningar ge republikanerna skulden, eftersom de har majoritet i senaten och i representanthuset, samt kontrollerar Vita huset.

Källor:Reuters, AP

Vad är skuldtaket?

Vad är skuldtaket?

Skuldtaket är en juridiskt bindande övre gräns på hur mycket den federala regeringen kan ha i skuld. När skuldtaket nås kan staten inte längre låna. För att USA ska kunna betala räntor och amorteringar på sina skulder borde skuldtaket höjas och USA kunde låna mera pengar för att betala sina utgifter.

Vad händer när skulden når taket?

Pengarna tar helt enkelt slut. USA kan tvingas ställa in utbetalningarna till viktiga samhällsfunktioner. Statens inkomster räcker inte till för att betala allt det staten har lovat. Det är löner till statsanställda, bidrag till veteraner, betalningar för socialskyddet. Statens inkomster täcker bara 70 procent av utgifterna. Staten måste alltså låna för att betala sina räkningar. Staten har visserligen en kassa på 30 miljarder dollar, men den räcker inte långt.

Vilka kan följderna bli om skuldtaket inte höjs?

Om USA ställer in betalningarna kan det leda till recession. De som inte får sina betalningar drar ned på konsumtionen. Också på den privata sektorn blir man försiktigare, investeringarna och konsumtionen minskar vilket leder till en nedåtgående spiral i ekonomin. Ju längre den politiska konflikten drar ut på tiden, desto värre blir läget.

Om USA inte betalar räntor och amorteringar på sina lån kan det leda till stora problem på finansmarknaderna. Osäkerheten och oron ökar. Placerare vill ha högre avkastning på USA:s statspapper eller så vill de inte låna åt USA utan sätter sina pengar i något som upplevs tryggare, till exempel guld.

Hur påverkas Finland?

Världsekonomin är så globaliserad och integrerad att ett betalningsstopp i USA sprider sig till andra länder. I Europa håller tillväxten på att komma igång, men en kris i USA kan stoppa tillväxten, också i Finland.

Kan USA gå i konkurs?

Ett land kan inte rent juridiskt gå i konkurs. Förr eller senare måste skuldtaket höjas för att undvika en total katastrof för den amerikanska ekonomin. Ett annat, men extremt sätt är att spara sig ur situationen. Men en sådan politik skulle ha så dramatiska konsekvenser att ingen politiker vågar ens drömma om dem.

Kan USA fortsätta skuldsätta sig?

USA är en så stor ekonomi att tillsvidare är statsskulden inget stort problem. Skulden rullas framåt. Man betalar av på gamla lån samtidigt som man tar nya lån. USA kommer att fortsätta låna och vältrar skulden på kommande generationer.

Diskussion om artikeln