Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bambu provodlas för andra vintern – om allt går väl får pandorna äta närproducerat sommaren 2020

Från 2018
Uppdaterad 19.01.2018 07:23.
Frostbiten bambu
Bild: Jari Luokkakallio/ProAgria Etelä-Pohjanmaa

I Södra-Österbotten samlar man för andra vintern på sig erfarenheter av att odla bambu. I vår visar det sig om det finns arter som klarar sig i våra finländska förhållanden och som kan bli mat till pandorna på Ähtäri zoo.

Sommaren 2016 planterades på prov den första bambun i Etseri med omnejd.

Man ville kunna bjuda pandorna på Ähtäri zoo närproducerad bambu som har odlats i Finland och därför ville man veta vilka bambuarter som kan odlas hos oss.

Nu har bambun en vinter bakom sig i Finland. Förra vintern 2016-2017 var kall och snöfattig, i Etseri uppmättes minus 26 grader.

Nu ser det bättre ut eftersom snön ger ett bra skydd.

- Den bambu som vi odlar är bergsarter och också i naturen får de skydd av snön, säger växtodlingsexperten Jari Luokkakallio från ProAgria Södra-Österbotten.

Luokkakallio är ansvarig för det treåriga projektet för att få bambu till pandorna. Projektet inleddes år 2016 och fortsätter hela år 2018.

Mer erfarenheter behövs

För provodlingen planterades de bambuarter som hade klarat den första vintern bäst. Nu följer man med hur de mellan fyra och fem arterna klarar den här vintern. I vår får vi se hur det har gått.

- I vår vet vi vilka arter som klarade vintern bäst och med vilka metoder, säger Luokkakallio.

Erfarenhet från två vintrar är ändå för lite för att man ska kunna dra några mer långtgående slutsatser.

- Om vi får erfarenhet från den här pågående vintern och ytterligare en vinter så kanske vi efter det kan säga vilka arter som vi kan odla, säger Luokkakallio.

En optimistisk önskan

Pandorna som ska bo i Etseri äter ungefär tio kilo bambu per dag. Just nu importeras deras mat från Nederländerna. För att man ska kunna förse pandorna med finländsk bambu måste produktionen vara stor.

- Kilona motsvarar inte kvadratmetrarna. En del arter blir tre meter höga medan andra bara blir kring en meter höga så skörden varierar mellan arterna, säger Luokkakallio.

När kan man servera finländsk bambu?

- Om jag är optimistisk, sommaren 2020.

Artikeln baserar sig på Bambun koeviljelmillä menossa toinen talvi – jos oikein hyvin käy, pandat saavat lähiruokaa kesällä 2020 skriven av Hanne Leiwo.

Diskussion om artikeln