Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vägen till elitidrottstoppen: Målmedvetenhet vs talang

Från 2018
Tarja Krum, grenchef på FSO.
Bildtext Tarja Krum har skrivit veckans Förbundspennan.
Bild: FSI

Vad kännetecknar en elitidrottare? Hos OS-medaljörer ser man följande egenskaper: motivation, målmedvetenhet, koncentrationsförmåga, optimism, positivitet, mental hårdhet och sportintelligens. Vägen fram har varit lång och det intressanta är att se vad som krävs av unga, talangfulla och ivriga idrottare för att nå elitidrottsnivå.

Hos unga idrottare finns ett tydligt mönster. De presterar bra i tävlingar och är överlägset bättre än de andra. Efter några år kan läget ändrats. Den talangfulla idrottaren når inte längre toppen utan istället är det helt nya ansikten som kommit upp på prispallen.

Ett annat intressant fenomen är idrottare som bor på områden med ytterst lite idrottsutbud, men som ändå gör topplaceringar på elitnivå.

Den gemensamma egenskapen hos dessa idrottare är målmedvetenheten. Deras allra högsta drömmar och målsättningar kretsar kring idrott och de lägger delmål och mål som ligger tio år i framtiden.

Det krävs alltså att den talangfulla idrottaren ser sig i spegeln och ställer sig några frågor. Har jag de egenskaper som krävs för att nå mitt mål och vad bör jag bli bättre på för att nå hela vägen fram? Är det här min egen dröm och vad betyder vinsten för mig?

Idrottaren måste vara medveten om och förstå vad som krävs av för att kunna prestera på elitnivå. Det kan nämligen lätt bli så att den talangfulla idrottaren blir efter i jämförelsen med de andra idrottarna då man tar sina egna förmågor och sin egen överlägsenhet för givet.

Det är inte talangen som avgör, utan våra val

Oavsett om man är en talangfull idrottare eller en idrottare som måste arbeta mer för att nå sina mål, så får de flesta nytta av att gå utanför sin bekvämlighetszon om de ska bli världsmästare och därmed uppnå sina drömmar.

Det kan bland annat handla om att flytta till en annan ort med bättre förutsättningar för att på en högre nivå utöva sin idrott. I en del grenar kan du få betydligt fler fördelar i din träning och bättre kännedom om grenen genom att flytta utomlands till en ny klubb och miljö.

En talangfull idrottare som inte är medveten om alla möjligheter som andra idrottare utnyttjar under sin karriär eller som inte är redo att göra uppoffringar kan lätt bli efter i sin idrottskarriär.

Även om flera idrottare blir tvungna att offra en hel för att komma till toppen, kan man också se uppoffringarna som möjligheter. Ett utmärkt exempel är den kanadensiska orienteraren Emily Kemp.

Emily tävlade redan i 16-årsåldern i herrklassen och för att utvecklas mer effektivt flyttade hon i ung ålder till Frankrike och senare till Finland. I dag är hon bland de 20 bästa orienterarna i sin klass.

Hon har själv sagt att hennes nyckel till framgång har varit att gå utanför bekvämlighetszonen, och uppskatta möjligheterna som getts samt att det gäller att vara positivt inställd.

Missförstå mig inte med att tro att en talangfull idrottare är sämre än en målmedveten idrottare. Båda har samma förutsättningar och av båda krävs hårt arbete eftersom inget ska tas för givet.

Som Erik Bertrand Larsen sa: ”Det är inte talangen som avgör, utan våra val”. Vi bör stöda idrottarens val att uppnå sina drömmar och vara stolta att vi stött denne på sin väg till toppen.

Tarja Krum
Grenchef
Finlands Svenska Orienteringsförbund FSO

Diskussion om artikeln