Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Stödet för Sauli Niinistö dalar – kan det bli en andra valomgång trots allt?

Från 2018
Uppdaterad 19.01.2018 15:53.
Presidentvalet i Finland 2018, kandidater

Alma Medias och Helsingin Sanomats senaste opinionsmätningar får dem som hoppas på en andra omgång i presidentvalet att vädra morgonluft.

I HS mätning har förhandsfavoriten Sauli Niinistös stöd minskat från 75 till 68 procent jämfört med tidningens föregående mätning i december.

Resultaten i Alma Medias färska mätning visar på en ännu större nedgång för Niinistö. Enligt Almas mätning har stödet för Niinistö minskat med 12 procentenheter från 70 till 58 procent på en månad.

Med en vecka kvar stiger spänningen

Det är med andra ord upplagt för en spännande vecka inför valdagen den 28 januari.

I en valrörelse som präglats av den sittande presidentens i det närmaste totala dominans i opinionen känns de färska resultaten som en frisk fläkt.

En andra omgång är inte utesluten om de övriga kandidaterna spelar sina kort rätt

För Sauli Niinistös kampanjfolk ger resultaten en fingervisning om att man trots det goda utgångsläget inte kan räkna med någon promenadseger i presidentvalets första omgång.

Samtidigt ger resultaten hopp hos vissa av de övriga kandidaternas stödtrupper: En andra omgång är inte utesluten om man spelar sina kort rätt.

Väyrynen ett utropstecken

Frågan är vem som främst gynnas av Niinistös dalande opinionssiffror.

Ser man till ordningsföljden bland utmanarna så är De grönas Pekka Haavisto fortfarande Sauli Niinistös främsta utmanare. Han får 14 procent i Alma medias mätning och 11 procent i HS mätning.

Det är ändå Paavo Väyrynen (valmansförening) som är det stora utropstecknet i mätningen. Stödet för Väyrynen ligger för tillfället på sju (Alma) respektive åtta (HS) procent.

Paavo Väyrynen och Pekka Haavisto var Sauli Niinistös främsta utmanare också i presidentvalet 2012. Här står trion sida vid sida under valvakan för sex år sedan.
Bildtext Paavo Väyrynen och Pekka Haavisto var Sauli Niinistös främsta utmanare också i presidentvalet 2012. Här står trion sida vid sida under valvakan för sex år sedan.
Bild: Lehtikuva

Klart är att Väyrynens formkurva pekar uppåt, samtidigt som stödet för Haavisto stampar på ställe. Frågan är om Väyrynen lyckas ta in på försprånget ytterligare under den sista veckan före valet.

Oberoende av om valet avgörs i en eller två omgångar så ser kampen om platserna två och tre ut att bli en upprepning av presidentvalet 2012.

Då gjorde Pekka Haavisto och Paavo Väyrynen - uppställd som Centerns kandidat - upp om andraplatsen.

Utmanarna avgör eventuellt andra omgång

De övriga kandidaterna har också stärkt sina aktier en aning jämfört med tidigare mätningarna.

I Almas mätning är det främst Laura Huhtasaari (Sannf) med ett stöd på sex procent och Matti Vanhanen (C) med ett stöd på fem procent som flåsar duon Haavisto och Väyrynen i nacken.

Ordningsföljden är den samma i HS mätning, även om stödet för både Huhtasaari och Vanhanen är betydligt lägre.

Laura Huhtasaari visar sitt stridsansikte.
Bildtext Laura Huhtasaari visar sin stridsmin.
Bild: Lehtikuva

För de övriga kandidaternas del är resultaten delvis motstridiga. SDP:s Tuula Haatainen går framåt i Almas mätning, men backar i HS mätning.

Merja Kyllönens stöd ökar i båda mätningarna och Nils Torvalds i Almas mätning.

Som vanligt ska man inte dra alltför långt gående slutsatser på basis av förändringar mellan enskilda mätningar. De sju utmanarnas sammanlagda stöd är ändå högintressant med tanke på en eventuell andra omgång.

Kommer vi att se en andra omgång i presidentvalet?

Vilka slutsatser ska man då dra av resultaten i de senaste mätningarna? Är det dags att börja förbereda sig på en andra omgång i presidentvalet?

Mätningarna visar att sannolikheten för en andra omgång i presidentvalet ökat. Det är både naturligt och förväntat att Niinistös utmanare går framåt.

En bil susar förbi raden av valaffischer i skymningen.
Bildtext Det är dags för Sauli niinistös utmanare att lägga i en ny växel.
Bild: Lehtikuva

Sannolikt kommer Niinistös försprång att minska ytterligare i takt med att valdagen närmar sig. Det här visar erfarenheter från tidigare valrörelser.

Samtidigt är Niinistös försprång stort i bägge mätningarna. För att en andra omgång ska bli verklighet måste utmanarna knappa in med åtminstone tio procentenheter, eller mer. Frågan är om tiden räcker till.

Dags för det övriga fältet att växla upp

Förhandsröstningen har ändå påbörjats i ett för Niinistö gynnsamt opinionsläge. Men det återstår att se om stödet håller i sig.

Niinistös utmanare måste lägga in en ny växel under den sista och avgörande veckan inför valet, för att det ska bli en andra omgång den elfte februari.

Ska Pekka Haavisto lyckas upprepa bedriften från 2012 och ta sig till en andra omgång. Eller kommer vi att se en Väyrynen-effekt istället?

Omöjligt är det inte. Erfarenheter från det senaste presidentvalet visar att mycket kan ändra på målrakan. Pekka Haavistos framgång var ett exempel på det här.

Ska Pekka Haavisto lyckas upprepa bedriften från 2012 och ta sig till en andra omgång. Eller kommer vi att se en Väyrynen-effekt istället? Hur kommer Sauli Niinistös kampanjmaskineri att tackla de sjunkande opinionssiffrorna?

Frågorna är många. Det är hur som helst upplagt för en spännande sista vecka inför presidentvalets första omgång.

Kl. 15:50 Det andra och tredje stycket i texten har kompletterats med det exakta stödet för Sauli Niinistö i de aktuella mätningarna.

Diskussion om artikeln