Ett år med president Donald Trump – fake news, inreseförbud, Rysslandsutredning och lite ”covfefe”
Ett allt mer polariserat USA? Ett USA som styrs av en oberäknelig twittrare? Eller ett USA där ekonomin växer och jobben återvänder?Vad har hänt efter att Donald Trump svor presidenteden?
Inför invigningsceremonin i Washington för ett år sedan trodde många att Donald Trump skulle tona ner språket och anta en mer försonlig hållning som president. Valrörelsen hade kännetecknats av arga tweets och ett språkbruk som inte precis hörde till det vanliga.
Trumps föregångare och föremål för hans giftiga kritik, president Barack Obama, sade att ”presidentskapet brukar väcka en till verkligheten ganska snabbt”.
Andra var inte så övertygade om att den nyvalde presidenten skulle ändra sina vanor. Ett år senare verkar det som om det lägret har fått rätt.
Presidentens twitterfingrar har gått heta även i Vita huset och medierna har ivrigt rapporterat om innehållet.
Trump har själv också fortsatt sin konflikt med medierna - i synnerhet tv-kanalen CNN och dagstidningarna New York Times och Washington Post. Begreppet ”fake news”, falska nyheter, är väl senast nu bekant världen över.
President Trumps andra år
Den 71-årige Trump inleder sitt andra år som president i god form och fysisk hälsa, intygade Vita husets läkare Ronny Johnson. Läkaren såg inga hinder för att Trump inte skulle klara av en andra presidentperiod.
Däremot väntar utmaningar i ämbetet. Trump har lyckats med att leverera gällande några av sina vallöften, men det finns också gropar på vägen till att göra USA ”mäktigt igen”.
Trumps presidentskap har kännetecknats av en balansgång mellan verkliga storprojekt som sjukvårdsreform, skattereform och en nyriktning för USA på den globala scenen men också att delta i och ge näring åt de ideologiska och kulturella motsättningar som finns i det allt mer polariserade USA.
Trump återinförde "rätten att önska människor god jul,"
eller kritiserar svarta idrottstjärnor som protesterar mot polisvåld genom att stå i högt knästående under nationalsången före matcher.
Till samma kategori kan räknas beslutet om att transkönade personer inte ska få tjänstgöra i militären eller beslutet att införa en dag för att fira den religiösa friheten i landet.
Jobs, Jobs, Jobs!
Trump lovade arbete under valkampanjen och delstater som levt av industri och och gruvdrift men nu har det kärvare lyssnade noga. Trump vann delstater som Ohio, Pennsylvania, Michigan och Wisconsin som förlorat mycket av sin tunga industri och traditionella gruvdelstater som West Virginia.
Presidentens twittermeddelanden fylls ofta förutom av slagordet #MAGA eller Make America Great Again av ramsan JOBS, JOBS, JOBS.
Trump har lovat att skapa 25 miljoner arbetstillfällen under det kommande tio åren och under hans första år vid makten har arbetslösheten sjunkit.
Arbetslösheten låg på 4,7 procent då Trump valdes till president och vid jul låg arbetslösheten i USA på 4,1 procent, enligt amerikanska arbets- och näringsmyndigheter.
På sociala medier framhäver presidenten gärna fram nyheterna om att till exempel biltillverkare flyttat produktionsenheter från utlandet tillbaka till USA och att aktiekurserna pekar uppåt.
Utmaningar väntar - Obamacare står kvar
Trump har ännu inte gett upp hoppet om att skrota Obamacare och genomföra en omfattande hälsovårdsreform, men arbetet är i motvind.
Fortsättningsvis finns Robert Muellers Rysslandsutredning i bakgrunden.Utredningen kommer att ha en inverkan på Trumps presidentskap också framöver.
Rysslandsutredningen är ett mörkt moln som inte Trump kan skaka av sig – även om det inte kommer fram något som direkt kopplar presidenten till olagligheter.
Hur går det med muren mot Mexiko?
Den utlovade muren mot Mexiko låter också vänta på sig. Än så länge har enbart prototyper av muren sett dagens ljus.
Vallöftet om att Mexiko skulle stå för notan ser inte särskilt trovärdigt ut. Kongressen har hittills inte öronmärkt pengar för projektet.
Trump hävdade tidigare att kostnaderna för en mur skulle ligga på kring 12 miljarder dollar.
Narkotikaepidemin skördar fortfarande dödsoffer
Opiat- och heroinberoendet har nått en nivå i USA som lett till att det öppet talas om en opiatkris eller opiatepidemi.
En miljon amerikaner använde heroin i fjol, och elva miljoner missbrukade andra smärtstillande receptbelagda opiater.
I oktober utlyste Trump opiatkrisen till nationell nödsituation och lovade åtgärder mot problemet. Det är frågan om en folkhälsofara som slår speciellt hårt mot flera områden där Donald Trump fick majoriteten av rösterna i valet.
Kongressval – val om förtroende för Trump
En av de stora utmaningarna för Trump i år blir mellanårsvalet till kongressen som går av stapeln i höst.
Om missnöjet mot den sittande presidenten är stort kan presidentens parti förlora platser i kongressen. Historiskt sett har inte kongressvalet gått så bra för partiet med president i Vita Huset – och missnöjet med Trump är stort utanför väljarbasen.
I opinionsmätningar har stödet för Trump inte stigit över 50 procent en enda gång under 2017 vilket inte bådar gott för republikanerna. I stället har andelen amerikaner som anser att Trump gör ett gott jobb parkerat kring 40 procent.
Hela 61 procent tycker att presidenten splittrat landet, bara 32 procent tycker inte det. Däremot säger fyra av fem Trump-väljare att de skulle ge sin röst åt Trump en andra gång.
I fall demokraterna går framåt i valet försvåras Trumps möjligheter att få igenom lagförslag.
Trumpistiska kandidaternas frammarsch?
Hur det går med den avsatte strategen Steve Bannons krig mot det republikanska etablissemanget återstår att se. Bannon har velat ersätta sittande republikanska beslutsfattare
med kandidater som har en mer "trumpsk" profil.
För tillfället är Bannon kanske inte så i ropet efter att han fick gå från Breitbart, plattformen för den s.k. alternativa högern han själv hjälpt till att skapa.
Och det där med Twitter och det uppskruvade debattklimatet och ökande polariseringen i USA då?
Inget tyder på att presidenten skulle byta kommunikationsstrategi i framtiden.
Få tror att Donald Trumps twittrande kommer att avta under hans andra år i Vita huset. Det uppmuntrar i alla fall Vita husets chef för sociala medier – Dan Scavino – till.
Källor: Time, New York Times, Vox, CNN, National Review, Wall Street Journal, TT