Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företagarna: Reglerna om arbetsfred är föråldrade - hamnstrejken är orimlig

Från 2018
Uppdaterad 19.01.2018 14:30.
Hamnarbetare
Bild: Mostphotos

Branschorganisationen Företagarna i Finland säger att den varslade hamnstrejken kommer att drabba många företag hårt.

- Strejken är orimligt med tanke på att tvisten handlar om något som sker på annat håll, säger ordförande Jyrki Mäkynen.

Transportfacket AKT och Sjömansunionen har varslat om att de stoppar arbetet i en del hamnar den 29 januari ifall hamnbolagen vägrar gå med på att förhandla om ett eget kollektivavtal för en del hamnarbetare.

Enligt arbetsgivarna gäller arbetstvisten 40-50 arbetstagare.

- Både AKT och Sjömansunionen har gällande kollektivavtal - och situationen nu är en allvarlig påminnelse om att regleringen om arbetsfred är föråldrad, säger Mäkynen.

- Med nuvarande reglemente kan det vidtas oproportionerliga åtgärder vilket skapar stora problem för utomstående - i det här fallet företag som är beroende av hamnar.

Också den planerade demonstrationen mot regeringens aktiveringsmodell irriterar FFC

Företagarna är också irriterade över fackcentralen FFC:s planer på att samla en demonstration på Senatstorget i Helsingfors i början av februari.

FFC:s protest är riktad mot regeringens aktivitetsmodell för sysselsättning av arbetslösa.

Enligt Företagarna i Finland är också den typen av politiska manifestationer sådana att de drabbar företagen.

Näringslivet vill att Finland börjar följa europeisk praxis

Professor Seppo Koskinen påpekar i en rapport för Näringslivets förhandlingsdelegation Eva att man i Finland tillåter ovanligt mycket politiskt strejkande.

I Finland är det tillåtet att strejka om strejken inte är kopplad till gällande kollektivavtal.

Koskinen konstaterar att friheten och rätten att strejka politiskt i samband med en konflikt mellan arbetsgivare och arbetstagare inte skyddas i de övriga europeiska länderna så som i Finland.

- I det övriga Europa är politiska strejker i allmänhet förbjudna eftersom politiska protester anses stå utanför arbetstiden. Enligt Koskinen borde Finland övergå till den praxis som används i andra europeiska länder.

I de övriga nordiska länderna tillåts högst några timmars spontana protester

― Professor Seppo Koskinen

Till exempel i Sverige, Norge och Danmark är politiska strejker huvudsakligen förbjudna. Där är det tillåtet med bara några timmars spontana protester.

Finland bör höra till Europa i det här avseendet

Jyrki Mäkynen vid Företagarna i Finland anser också att Finland bör höra till Europa i det här avseendet.

Enligt Mäkynen ingår politiska strejker i ett fritt samhälle - men utanför arbetstid. Han vill ändra reglerna så att "orimliga stödstrejker" kan förhindras.

- På grund av föråldrad reglering och en strejkkänslig kultur vidtas det i Finland klart fler stridsåtgärder i arbetsmarknadskonflikter än i de andra nordiska länderna, även om de har minskat i antal också här. Speciellt de olagliga strejkerna är överrepresenterade i Finland, säger Jyrki Mäkynen.