Riksåklagare Nissinen till Yle: Jag tänker inte göra mig till offer
Riksåklagaren Matti Nissinen står fast vid sin önskan om att få fortsätta i sitt ämbete. I en intervju till Yle Uutiset säger Nissinen att han vill vara med om att utveckla åklagarämbetet.
Nissinen svarar på Yles fråga om varför han inte avgår att han har mycket kvar att ge åklagarämbetet.
Det här var första intervjun efter domen från Högsta domstolen. På frågan om varför han nu ställer upp inför media svarar Nissinen:
- Jag har fått rådet att inte försöka framstå som ett offer, och det rådet tänker jag följa. Men nu har jag i min nya roll kunnat göra iakttagelser om en brottsprocess från insidan, från en annan synvinkel, så jag tänkte att det kanske vore bra att tala om det.
Nissinen säger att processen har varit tung och det inte rått någon brist på negativa känslor.
- Jag har känt ångest, skam, frustration, irritation. Jag har upptäckt ganska många nya negativa känslor i mig själv, säger Nissinen.
Enligt Nissinen har det allra tyngsta dock varit att se hur hårt processen tagit på hans närmaste, särskilt i de fall då sakfel förekommit i offentligheten.
Justitieministeriet funderar på Nissinens framtid
Justiteministeriet funderar som bäst på huruvida Nissinen ska få fortsätta i sitt ämbete efter domen för brott mot tjänsteplikten.
- Jag avvaktar beslutet med ro. Jag är övertygad om att justitieministern har tillräckligt med sådant juridiskt kunnande till hands för att mitt fall ska avgöras på ett sakligt och rättvist sätt. Jag har försökt mentalt förbereda mig för alla alternativ.
Nissinen har gett en skriftlig utredning till Justieministeriet angående hans förutsättningar att fortsätta som riksåklagare.
- Min karriär i statens tjänst har varat i drygt 36 år och före denna dom har den varit förseelsefri och klanderfri, skrev Nissinen bland annat i sin utredning.
"Jag önskar krafter till Jari Sillanpää"
Högsta domstolen dömde Nissinen för uppsåtligt brott mot tjänsteplikten eftersom han var med om att köpa in en ledarskapsutbildning av sin brors företag under åren 2010-2015.
Merparten av åklagarna har tappat förtroendet för Nissinen efter domen om tjänstebrott, visar en enkät som Helsingin Sanomat lät göra efter domen.
Hela 79,6 procent av åklagarna ansåg att Nissinen inte har förutsättningar att fortsätta som landets högsta åklagare och att han genom att sitta kvar skadar hela åklagarväsendets trovärdighet.
- Jag tänker inte kommentera detta. Jag har fattat mitt eget beslut och de har en annan syn på saken, svarade Nissinen på Yles fråga angående hur han ser på att flera rättslärda anser att han borde avgå.
Nissinen vill inte direkt kritisera medierna för den enorma rapporteringen kring fallet, men säger att han allt mer funderat på hur man borde ta offentligheten i betraktande då straff utmäts.
- Jag har till exempel funderat mycket på rapporteringen om [artisten] Jari Sillanpää och åtalet kring droger. Jag är inte bekant med musikbranschen, jag känner inte heller Jari Sillanpää. Men jag tror mig veta hur det har känts för honom, krafter till honom! säger Nissinen.
Texten bygger på en artikel av Päivi Happonen /Yle Uutiset