Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snart rätar Marjamäki ut frågetecknen – här är vårt Lejonlag till OS

Från 2018
Petri Kontiola, Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen firar ett mål.
Bildtext Får 18-åringarna Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen vara med i OS-truppen? Och hur blir det med veteranen Petri Kontiola? Svar kommer på måndag.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Urvalet är begränsat och skador ställer till det ytterligare. Men på måndag är betänketiden slut, då tar Lauri Marjamäki ut sin OS-trupp. Här Yle Sportens tips på hur det finländska herrhockeylaget kommer att se ut i Pyeongchang.

Sverige, Tjeckien och några till har redan tagit ut sina trupper till OS-turneringen i ishockey som startar om en knapp månad. Klockan 16 på måndag är det Finlands tur, då får vi veta hur förbundskapten Lauri Marjamäki har resonerat.

Christoffer Herberts och Christian Vuojärvi kommer att referera Lejonens OS-matcher i Yle Vega och tror att truppen ser ut som följer:

Anfallare:

Första kedjan:
Julius Junttila – Joonas Kemppainen – Teemu Hartikainen

Det mest påtagliga när man tar ut truppen är hur begränsat materialet är, hur få seriösa alternativ det finns. ”Man tager vad man haver” är devisen som gäller – och Marjamäki vet att han åtminstone har en hel välfungerande kedja.

Hartikainen är bästa finländska poängplockare i KHL och Junttila toppar poängligan i Finland. Bägge har goda erfarenheter från spel tillsammans med Kemppainen i klubblag, och under landslagshösten fungerade trion hyfsat ihop. Det här får bli Lejonens förstakedja när framför allt utbudet på centerpositionen känns trubbigt.

Joonas Kemppainen i landslagsdress.
Bildtext Joonas Kemppainen får axla rollen som förstacenter.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Andra kedjan:
Eeli Tolvanen – Petri Kontiola – Sakari Manninen

Redan här börjar sedan frågetecknen hopa sig.

Senast Tolvanen gjorde mål i KHL var i november. I JVM blev det ett mål på fem matcher. Talangen finns, men ska en 18-åring med den formkurvan faktiskt ta plats i ett OS-lag? Och diskussionen om Petri Kontiolas roll i truppen har befogat gått het hela hösten: är han faktiskt värd en plats som center i en av Finlands toppkedjor? Och om svaret på den frågan är nej, ska han då alls vara med?

Tolvanens pangstart på säsongen med 17 mål för Jokerit och det faktum att Kontiola spelat samtliga sex EHT-matcher under hösten torde ändå betyda att duon är med i truppen, och precis som i Helsingforsturneringen troligen i samma kedja.

Vem blir då tredjelänk? Alternativen är många, inte minst Lauri Korpikoski som var med i Marjamäkis World Cup-trupp och med sin OS-rutin också kan ta plats i laget till Sydkorea. Men Korpikoski har haft en trög start på sin sejour i Zürich och har dessutom varit ur spel de senaste veckorna efter att ha dragit på sig en hjärnskakning. (En situation som bidragit till att den schweiziska klubben i veckan värvade Linden Vey, ännu en spelare som fyller utlänningskvoten.) Hälsoläget fäller troligen Korpikoski ur OS-truppen.

Jukka Peltola som redan i november spelade tillsammans med Tolvanen-Kontiola i Lejonen är ett annat tänkbart namn här, eller varför inte Oskar Osala?

Vi fastnar ändå för höstens succéman i Lejontröjan. Sakari Manninen gjorde mål i tre raka landskamper, har varit Örebros bästa spelare i SHL och fanns dessutom i samma kedja som Kontiola i Finlands senaste match.

Mathis Olimb och Lauri Korpikoski i OS i Sotji 2014.
Bildtext Lauri Korpikoski mötte Norge i OS för fyra år sedan, repris nu?
Bild: EPA / All Over Press

Tredje kedjan:
Oskar Osala – Jarno Koskiranta – Veli-Matti Savinainen

Koskiranta sliter för att behålla sin sin status i stjärnspäckade SKA och Savinainen har det jobbigt i KHL:s bottengäng Jugra. Bägge var mediokra i höstens landskamper.

Vi tror ändå att Marjamäki vill ha duon i sitt OS-lag, det här är rutinerade spelare som kan användas på många sätt. Dessutom har de vinnarvana som kan vara bra att ha med sig om det börjar blåsa snålt. Koskiranta är regerande KHL-mästare, Savinainen har vunnit tre av de fem senaste FM-gulden.

Osala har inte spelat i någon av höstens EHT-matcher och är främst därför ett massivt frågetecken. Men han har fortsättningsvis en rätt stor roll i Magnitogorsk och han var tillräckligt bra i vårens VM för att vara ett starkt namn i diskussionen. Dessutom kan han användas i flera olika roller, också som center. Vi misstänker att Osala tar plats i truppen, delvis på grund av skadorna på Antti Pihlström och Lauri Korpikoski.

Oskar Osala.
Bildtext Oskar Osala har blicken på karriärens första OS.
Bild: Aleksi Alku / AOP/All Over Press

Fjärde kedjan:
Mika Pyörälä – Jani Lajunen – Marko Anttila

Lajunen har med sina landslagsinsatser under hösten spelat till sig en av centerplatserna. I EHT-turneringen i Helsingfors spelade Lajunen med Mika Pyörälä som ytter och efter bra resultat då parar vi ihop duon också här. Pyörälä har inte glänst i Bern, men är efter deras gemensamma guldår i Kärpät en självklar Marjamäkifavorit.

Antti Pihlströms skada betyder att Marko Anttila saknar en given kedjekompis, men tvåmetersmannen kan räkna med en roll i den finländska fyran oavsett.

Mika Pyörälä
Bildtext Mika Pyörälä är en Marjamäki-favorit.
Bild: All Over Press

Extra anfallare:
Jukka Peltola, Juuso Ikonen

Jukka Peltola är en lojal och mångsidig lagspelare som faller Marjamäki i smaken. Tapparakaptenen är heller ingen som skulle klaga över en liten roll i lagbygget.

Brynässpelaren Ikonen har samlat lika många poäng som Sakari Manninen i SHL och gjorde mål direkt i A-landslagsdebuten i december. Det kan räcka till en OS-biljett.

Närmast utanför:
Mika Niemi hade varit högaktuell om trion Pihlström-Niemi-Anttila kunnat åka i sin helhet, nu hamnar Jokeritcentern antagligen utanför. Varför ingen av hans klubbkompisar Jesse Joensuu, Olli Palola, Pekka Jormakka och Tommi Huhtala fått chansen i Lejontröjan i höst vet bara Marjamäki, men knappast tar de plats i OS-laget heller.

En riktig outsider är Henrik Borgström som producerar massvis med poäng för Denver i den amerikanska universitetshockeyn. Serien håller god klass och hans lagkompis Troy Terry är med i USA:s OS-trupp. Borgström är en lurig och kreativ center, precis vad den här truppen skulle behöva. Men vi vågar inte tro att Marjamäki skulle bjuda på en sån skräll.

Olli Palola i landslagströjan
Bildtext Olli Palola har inte getts chansen att spela in sig i OS-truppen.
Bild: All Over Press

Backpar:

Sami Lepistö–Jyrki Jokipakka
Atte Ohtamaa–Miro Heiskanen
Mikko Lehtonen–Juuso Hietanen
Lasse Kukkonen–Ville Lajunen

Finns en hel del frågetecken här också, bara Lepistö och Ohtamaa känns hundraprocentigt givna.

Det största frågetecknet är Heiskanen, som dras med en axelskada och inte var särskilt bra i junior-VM. Är 18-åringen i samma form som i höstas ska han vara med i OS, men det är fullt möjligt att hälsoläget gör att supertalangen får vänta på sin stortävlingsdebut.

En annan fråga är hur man ska tolka att Juuso Hietanen inte varit med i höstens EHT-turneringar. Vi väljer att läsa det som att Marjamäki vet exakt var han har Dynamo Moskva-backen, och tar med Lejonveteranen till Sydkorea. Vi tror också att Hietanens backpar från vårens VM, Mikko Lehtonen, är en spelare som förbundskaptenen uppskattar. Jyrki Jokipakka bidrar i sin tur både med fysik och erfarenhet från större sammanhang.

Många frågar sig säkert om Lasse Kukkonen och Ville Lajunen faktiskt ska vara med i truppen. Men när Marjamäki till varje pris ville ha en skadad Kukkonen i VM-truppen efter en motig säsong för Kärpät är det svårt att tänka sig att han inte skulle ta med 36-åringen till OS, när Kukkonen nu är frisk och kapten för ligans klart bästa lag. Och som Ville Lajunen matchats i höstens EHT-turneringar tror vi han är med också, som en av få rightskyttar.

Lasse Kukkonen i landslagströjan
Bildtext Får Lasse Kukkonen göra ytterligare en storturnering?
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Närmast utanför:
Finns många potentiella backar kvar, och inte minst Heiskanens skada kan göra att någon av dem glider in i truppen. Kärpäts Miika Koivisto är ligans poängbästa back och högaktuell, likaså Färjestads Jesse Virtanen som faktiskt är bästa finländska poängplockare i SHL, försvarare som han är.

Vill Marjamäki ha mera defensivt orienterade backar finns också goda alternativ i Tapparas Niko Mikkola och Kärpäts Jani Hakanpää.

Målvakter:

Mikko Koskinen
Karri Rämö
Eero Kilpeläinen

Inga kontroverser här, Koskinen har stått i de fyra största matcherna under Lejonsäsongen hittills och är helt given etta. Bakom honom plockar vi med de två andra målvakterna som fick göra landskamper i höstas.

Rämö har utmärkt statistik i Jokerit och blir andrakeeper medan det är hugget som stucket om Kilpeläinen, Juha Metsola eller Joni Ortio får den tredje målvaktsplatsen.

Håller du med? Vem vill du se i OS-laget? Vad tror du om Finlands chanser? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln