Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förkylningarna härjar – nu gäller det att tvätta händerna!

Från 2018
Uppdaterad 22.01.2018 09:52.
Ett barn tvättar sina händer i ett tvättställ.
Bildtext På Observatoriegatans daghem tvättar man flitigt händerna för att undvika förkylningar.
Bild: Yle/ Nora Engström

För tillfället ligger många på sjukbädden på grund av RS-virus eller andra typer av virus som orsakar förkylningar. Däremot är det rätt lugnt då det gäller antalet influensafall i Finland.

Vid Observatoriegatans daghem i Åbo centrum har både barn och vuxna hittills hållits friska.

- Vi har haft förvånansvärt friska barn. Visst har vi haft några fall, men det här är ett stort daghem med många grupper och trots det har vi haft friska barn hela hösten, säger Carina Norkonvuo som är vikarierande barnträdgårdslärare på daghemmet.

Matta på ett dagis
Bild: Yle/ Nora Engström

Daghemmet satsar på god handhygien och lär barnen att nysa och hosta på rätt sätt, berättar Norkonvuo.

- Vi är noggranna med handhygienen. Exempelvis då vi kommer in från gården eller innan vi äter så tvättar vi händerna med tvål och vatten. Vi lär också barnen hur man ska göra då man nyser och hostar, så att de inte nyser på varandra.

Barn äter en smörgås på ett daghem.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Även föräldrarna är noggranna med handhygienen.

- Det första föräldrarna gör då de kommer till dagis med sina barn är att se till att barnen tvättar sina händer, berättar Norkonvuo.

THL: Rätt måttlig influensaepidemi hittills

Enligt THL är influensaepidemin rätt måttlig för tillfället runt om i landet. Speciellt för i år är att B-viruset av influensa är vanligare jämfört med A-viruset. Det är mer ovanligt att B-viruset kommer innan A-viruset.

Febertermometer
Bild: All Over Press

Influensatoppen har ännu uteblivit och det kan hända att den inte alls kommer den här vintern. Det är samtidigt ännu svårt att förutspå hur det kommer att gå, konstaterar THL.

Överläkare: Speciell situation gällande influensan

I Egentliga Finland verkar influensaepidemin till och med avta, berättar överläkare Esa Rintala vid Åbo universitetscentralsjukhus.

- Vi har en lite speciell situation för tillfället då det gäller influensafallen jämfört med tidigare år. Det finns mer B-influensa än A-influensa och dessutom ser det ut som om B-virusepidemin håller på att lugna ner sig. Om det blir så, så är det ganska speciellt jämfört med tidigare år, säger Rintala.

Däremot finns det många fall av RS-virus i år, både i Egentliga Finland och resten av landet. Vanligtvis brukar RSV-epidemier bryta ut vartannat år.

"Verkligt många fall av RS-virus"

RS-viruset orsakar vanliga förkylningssymptom hos friska vuxna. Men viruset kan ge svåra symptom för små barn, äldre eller personer med nedsatt immunitet.

På grund av RSV- epidemin är exempelvis inte barn under skolåldern välkomna till förlossningsavdelningarna vid Åbo universitetscentralsjukhus för tillfället.

Baby sover med huvudet på sin pappas axel.
Bildtext Spädbarn kan få svåra symptom av RS-viruset.
Bild: Mostphotos

- Vi har väldigt många fall av RS-virus nu i början av året ämfört med samma tid i fjol, konstaterar Rintala.

Överläkare: stanna hemma om du är sjuk!

Även andra virustyper är i farten för tillfället och enligt överläkare Esa Rintala är risken för att bli förkyld som störst nu i januari.

Men hur ska man göra för att undvika förkylningar? Rintala talar varmt för handtvätt och att man tar hänsyn till andra då man hostar och nyser.

- En god handhygien är det bästa skyddet. Tvätta händerna med vatten och tvål då du kommer hem från stan, har träffat andra människor eller innan du börjar äta. Man ska också nysa och hosta i ärmen och inte på människor eller i händerna, säger Rintala.

Dam som snyter sig
Bild: Filemon von Numers

Dessutom ska man undvika att röra sig i ansiktet, speciellt i ögon och näsa. Ett viktigt tips är också att krya på sig - hemma.

- Om man är sjuk, så ska man stanna hemma och inte gå till jobbet eller föra sitt barn på dagis och smitta ner andra, påminner Rintala.

Diskussion om artikeln