Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtta vanliga typer av cancer kan snart diagnostiseras med hjälp av blodprov

Från 2018
Tagning av blodprov
Bild: Mikael Crawford/Yle

Det börjar se lovande ut för att ett blodprov för att upptäcka cancer i ett tidigt skede. Forskare på Johns Hopkins-universitetet i USA säger ändå att det behövs vidare forskning, trots att de är hoppfulla redan nu.

Det nya testet har prövats av 1005 patienter som redan tidigare hade blivit diagnostiserade med olika former av cancer. Testet visade sig reagera med 70 procents säkerhet för cancer i äggstockar, lever, lungor, bröst, magsäcken, bukspottskörteln, matstrupen, tjocktarmen och ändtarmen.

För fem av dessa cancertyper (äggstocks-, lever-, magsäcks, bukspottskörtels-, och matstrupscancer) saknas ett screeningtest.

Testet visade sig också vara relativt tillförlitligt, eftersom under en procent av friska människor testade positivt för cancer.

Testet analyserar fel i sexton gener som är bundna till cancer samt mäter halten av äggviteämnen i blodet. Äggviteämnen fungerar som biomarkör för tio olika typer av cancer.

Målet för testet som kallas CancerSEEK är att upptäcka cancer i ett allt tidigare skede, helst redan då tumören inte har orsakat några symptom. Tidningen Science berättade först om forskningen.

Testet är inte tillräckligt känsligt

Enligt specialläkare i cancersjukdomar och strålbehandling, professor Sirpa Leppä vid Helsingfors universitet och HUCS cancercentrum anser att resultaten är lovande, men att fortsatt forskning behövs.

– Det här är mycket intressant, men såklart ett halvfärdigt resultat. Testet är inte ännu tillräckligt känsligt, men självfallet är detta banbrytande forskning och om resultatet säkerställs i fortsatt forskning kan det tas i bruk, säger Leppä.

Blodprovsrör i rad.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Forskarna har alltså inte hittat en metod för att hitta alla former av cancer, men resultatet är fortfarande betydande.

Testet ska prövas på personer som inte har en cancerdiagnos. Utöver det behövs stora undersökningar innan testet kan tas i bruk inom sjukvården.

– Jag skulle tala om en flerårig process, åtminstone tio år, konstaterar Sirpa Leppä.

Förhoppningen: screening med hjälp av blodprovet

Leppä berättar att hitta tecken på cancer i blodprov är ett mycket forskat ämne, och man hoppas på ett stort genombrott av blodprov som stöd för cancervården.

Forskare har intresserat sig speciellt i att hitta fel i generna som skulle förklara varför en viss typ av cancervård inte fungerar för vissa patienter.

Det nya i Johns Hopkins forskning är att man använder blodprov som potentiell metod för screening av cancer.

Att ta ett blodprov är lätt för patienten, samtidigt som man försöker hålla det så kostnadseffektivt att metoden skulle kunna användas storskaligt.

För tillfället kostar testet 500 dollar styck, alltså drygt 400 euro.

Ett redskap för att märka av svårupptäckt cancer?

En annan lovande aspekt inom forskningen är att man med hjälp av blodprovet har kunna lägga märke till just de formerna av cancer som går långt symptomlösa.

– Med detta test har man i en högre grad märkt av de formerna av cancer som är svåra eller omöjliga att hitta med annan screening, säger professor Leppä.

Resultaten visar att testet upptäckte dåligt bröstcancer, men i nuläget är det lätt att testa ifall patienten har bröstcancer med andra metoder, och alla kan dessutom känna efter knölar själva.

Däremot upptäckte testet väl cancer i äggstockarna som är svårt att märka av innan det framkommer symptom. Alternativt har man varit tvungen att använda sig av en relativt komplicerad screeningmetod.

Testet kan också vara till nytta för att få reda på från vilken vävnad cancern härstammar.

Experters analyser står i tvist

Experter som har intervjuats av nyhetsbyrån AFP efterlyser också vidare forskning.

– Testets känslighet för första stadiets cancer är relativt låg, cirka 40 procent och kombinerat för första och andra stadiet kring 60 procent. Detta betyder att testet reagerar inte på största delen av cancern i ett så tidigt skede som vi vill diagnostisera dem, säger Mangesh Thorat från Barts Clinical Trials enheten vid Queen Mary-universitetet i London.

Den nya strålningapparaten vid Vasa centralsjukhus
Bildtext Apparat för strålbehandling på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/ Sonja Rundt

Nicholas Turner, som är professor i molekylonkologi vid Cancerforskningsinstitutet i London, kritiserar blodprovet för att det i en procent av fallen ger falska resultat bland friska personer.

– De må låta som ett litet antal, men om vi tänker det på en nivå bland hela populationen handlar det om ett stort antal människor som får en felaktig diagnos.

Turner ser ändå att blodprovet är ett framsteg i att skapa ett täckande screeningtest.

I en intervju med BBC säger doktor Gert Attard från Cancerinstitutet i London att testet ser mycket lovande ut.

– Jag är mycket ivrig. Det här är den heliga gralen, ett diagnosverktyg fritt från skannande och koloskopi

Risk för att man övervårdar?

Attrad funderar ändå vad man ska göra med informationen om cancer i ett tidigt skede.

I vissa fall är det ändamålsenligt att följa med hur tumören utvecklas istället för att börja med vård som innebär kraftiga biverkningar. Ett exempel på dessa är långsamt framskridande prostatacancer.

Risken för överdriven diagnostik eller övervård existerar menar också professor Sirpa Leppä.

– Då har läkarna ett stort ansvar i att se till att vården är ändamålsenlig och att man inte vårdar något utan betydelse.

Leppä är mån om att föra fram att det dröjer ännu länge innan blodprov för cancer kan tas i bruk.

Artikeln är en översättning av Kahdeksan yleisen syöpätyypin havaitsemiseen kehitteillä verikoe – "Merkittävä edistysaskel" skriven av Minna Pärssinen och Heikki Heiskanen. Artikeln publicerades den 19.1 av Yle Uutiset.

På andra språk

Diskussion om artikeln