Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extremvåldet i Mexiko: Journalisten Carlos dödades med 21 knivhugg

Från 2018
Uppdaterad 25.01.2018 14:27.
Den mexikanske journalisten Carlos Dominguez tittar in i kameran
Bildtext Carlos Dominguez dödades i sin bil bredvid sin familj.
Bild: Reuters tv

Mexiko har blivit världens farligaste land för journalister att verka i näst efter Syrien. Drogkriget gör att hela samhället närmar sig ett tillstånd av öppet inbördeskrig. Kolumnisten Carlos Dominguez, 77, dödades dagen efter att han kritiserat regeringen och den lokala guvernören för våldet och korruptionen.

Omkring 200.000 människor har dödats i Mexiko under de senaste tio åren och närmare 30.000 rapporteras saknade.

När drogkartellerna splittras ökar också kidnappningarna och utpressningsförsöken medan hundratusentals medborgare har blivit tvångsförflyttade.

Journalisterna har hamnat i korselden mellan polisen och den organiserade brottsligheten.

― Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser.

Också allt fler kvinnor drabbas av våldet. Över 50 000 kvinnor har blivit mördade sedan 1985 och en tredjedel av morden har inträffat det här decenniet.

"Våldet mot kvinnor och flickor utförs för att underkasta dem männen med makt", heter det i en rapport från Mexikos inrikesministerium och UN Women som är FNs organ för kvinnor och flickors rättigheter.

Våldet mot kvinnor och flickor utförs för att underkasta dem männen med makt.

― En rapport från UN Women

Drogkriget krävde i fjol rekordmånga journalisters liv. Elva journalister dödades under 2017. Samtidigt har flera tiotals journalister flytt ut ur Mexiko.

Veteranjournalisten Carlos Dominguez blev mördad bredvid sin familj i bilen vid trafikljuset i sin hemstad Nuevo Laredo som ligger vid den amerikanska gränsen strax söder om Laredo.

Joaquin Guzmán, ledare för en drogkartell i Mexiko arresteras.
Bildtext Den gripna narkotikabaronen Joaquín "El Chapo" Guzmán har över ettusen liv på sitt samvete.
Bild: José Méndez /EPA

Nuevo Laredo är centrum för drogkartellernas maktkamp i delstaten Tamaulipas.

Uppe i bergen i västra Mexiko ligger en drogtriangel som kallas den Gyllene triangeln som är centrum för opiumodlingen och herointillverkningen som blivit en allt större export till USA.

Karta över Mexiko

Mexiko dominerar i dag över 80 procent av heroinmarknaden i USA vilket gör de mexikanska drogkartellerna allt rikare och farligare.

Hela samhället påverkas av det ökade drogkriget. Också journalisterna drabbas på otroligt många sätt säger Jonathan Lundqvist till Svenska Yle.

Jonathan Lundqvist är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige. Han är också vice ordförande i moderorganisationen i Paris, Reporters sans frontières, som verkar internationellt för informationsfriheten.

- Journalisterna har hamnat i korselden mellan polisen och den organiserade brottsligheten, förklarar han om läget i Mexiko och tillägger att de här problemen har en baksida.

Självcensuren lägger sig som en våt filt över samhället.

― Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser.

- Om man som journalist tvingas isolera sig från samhället bakom skottsäkert glas och skyddsväst då isolerar man sig också från det samhälle man ska rapportera om.

- Självcensuren lägger sig som en våt filt över samhället. Det innebär att man inte kan diskutera vissa frågor.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser
Bildtext Jonathan Lundqvist
Bild: Anders G Warne

- Vad värre är: Det är väldigt svårt att mäta och prata om självcensuren. Det är svårt att prata om nåt som "inte finns", säger Jonathan Lundqvist.

Ett stort problem i Mexiko är straffriheten som lik en farsot sprider sig i landet.

Straffriheten har krupit upp i alla delar av samhället.

― Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser.

- Det är oerhört få brott inklusive mord som faktiskt leder till straff. Problemet har krupit upp i alla delar av samhället.

Poliskåren är korrupt, politikerna har blivit köpta av brottssyndikaten, medborgargarden som skipar sin egen rättvisa har uppstått.

- Så ingen har ett intresse av att bestraffa någon för ett brott. Om det är straffritt att döda en journalist så är det lätt hänt, säger Jonathan Lundqvist.

Internet har gjort politikerna och brottssyndikaten oberoende av journalister. Följden är ett mediekrig där var och en ostörd vill sprida sitt budskap.

- Då står journalisterna bara i vägen med sina kritiska frågor, säger Jonathan Lundqvist som har talat passionerat om yttrandefriheten allt sedan han gick på ett mediegymnasium i Nacka.

Linda Söderlund medverkade i intervjun på Reportrar utan gränser i Stockholm.

Diskussion om artikeln