Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten kunde inte enas om budgeten – nu stängs USA:s statsförvaltning

Från 2018
Uppdaterad 20.01.2018 10:31.
Mitch McConnell på väg ut ur amerikanska senatens plenisal.
Bildtext Senatens majoritetsledare Mitch McConnell lyckades inte få med sig alla sina republikanska partikamrater för att förhindra en så kallad "shutdown".
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Den amerikanska senaten har misslyckats med att nå enighet om finansieringen av budgeten för kommande månad. Det betyder att statsförvaltningen i USA går mot en stängning.

Omröstningen i senaten blev dramatisk och man dröjde flera timmar med att kungöra resultatet.

Sista försök att skjuta upp konflikten

När tiden gick ut vid midnatt (klockan 7 på morgonen finländsk tid) hade resultatet inte kungjorts. Förhandlingarna fortsatte på senatsgolvet.

Slutligen avslutades plenum i senaten med tal av majoritetsledaren Mitch McConnell och demokraternas gruppledare Chuck Schumer.

Flera förslag om en uppskjutning förkastades ännu på natten. Senaten ska mötas igen på lördag. Då väntas nya omröstningar.

Permittering

Över 800 000 anställda i statsförvaltningen drabbas av stängningen. De flesta blir permitterade utan lön, men många vitala funktioner fortsätter.

Bland annat social- och hälsovården, posten och flygtrafiken rapporteras kunna fortsätta. Också militären fortsätter fungera, uppger de amerikanska nyhetsmedierna.

Vems är felet?

Dagens ord i Washington är "blamegame". Alla skyller på alla.

President Trump har redan tweetat och skyllt på demokraterna. Men många andra anser att det är presidentens brist på förhandlingstalang som har lett till kaoset.

Presschefen Sarah Sanders tweetade också, med beskyllningen att demokraterna försöker sabotera presidentens goda resultat med skattereformen.

Republikanerna har majoritet i senaten och representanthuset. Men i den sista omröstningen behövdes 60 röster för en majoritet och det fanns inte. Omröstningen slutade 50 mot 49.

Enighet i grunden - men invandringen ett problem

I grunden är alla senatorer eniga om behovet av en budget och finansieringen genom mer lån, men inte de övriga frågorna.

Demokraterna krävde att man tar in det s.k. Daca-programmet, de unga papperslösa ”drömmarna”. Demokraterna vill ge garantier för att de får stanna.

Vita huset vägrar förhandla om statusen för olagliga invandrare.
Majoriteten av republikanerna vill inte ha Daca-frågan i budgeten, men i stället satsa mer pengar på en stärkt gränsbevakning och en mur mot Mexiko.

Republikanerna har också tagit in ett anslag för att trygga sjukvårdsförsäkringen för sex miljoner barn i USA.

Frustration efter första året

I kongressen var frustrationen stor i natt. Kongressen har i sista stund avvisat flera stängningar under det senaste året. Den här gången misslyckades politikerna.

Donald Trump har denna lördag suttit ett år på posten som amerikansk president. Det firas på olika sätt i USA.

Presidenten inhiberade sin resa till Mar-a-Lago där han skulle fira sitt första år med vänner och sponsorer.

I Washington förbereds en stor kvinnomarsch mot presidenten. Protesterna kommer att ljuda runtom i USA.

Senaste stängning 2013

Dylika stängningar av statsförvaltningen är inte helt ovanliga.

Senast skedde det i drygt två veckor år 2013 under president Obamas tid. Då gällde det hälsovårdsreformen "Obamacare".

Bill Clinton hade två stängningar under sin presidentperiod.

Under 1980-talet hade man åtta fall av sammanbrott i budgetförhandlingarna. Då var Ronald Reagan president. Stängningarna räckte oftast bara i en till tre dagar.

Diskussion om artikeln