Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen föreslår färgglada plåtpoliser – 150 nya kameror på kommande

Från 2018
Uppdaterad 20.01.2018 17:02.
Gula, brittiska kameror.
Bildtext I Storbritannien har man redan färgade plåtpoliser.
Bild: Mike Robinson / AOP

Polisen ger nu sitt stöd för hastighetskameror i färg. Förhoppningen är att kameror i klara färger skulle minska på hastigheterna. Trafiksäkerhetsverket är ändå skeptiskt, på grund av just trafiksäkerheten.

Polisinspektör Heikki Ihalainen på Polisstyrelsen ger grönt ljus för att nya hastighetskameror kunde målas i en synlig färg, i stället för den nuvarande gråa. Till exempel i Storbritannien är kamerorna gula.

- Det kunde vara en klar färg, eller någon annan. I alla fall skulle vi kunna pröva på hur en färgglad kamerastolpe påverkar körhastigheterna, säger Ihalainen.

- Allt som vi kan hyvla från hastigheterna är framåt i trafiksäkerheten. Att bara saktar in vid själva kameran räknas inte.

Till vänster klassiska, silvergråa vägameran, till höger en klargul.
Bildtext Så här skulle våra fartkameror se ut i gult.
Bild: Yle Uutisgrafiikka/Maiju Hakalahti

Myndigheterna är mitt uppe i en upphandling av 150 nya kameror och upp emot 700 nya stolpar som ska placeras ut längs landets vägar. Det här är nästan en fördubbling av antalet kameror och stolpar som finns idag.

Ihalainen vill att de nya kamerorna färgas i klara färger, inte de gamla.

Inte polisens beslut

Färgen på kamerorna är ändå inte enbart i polisens händer. Trafiksäkerhetsverket (Trafi) håller i trådarna för ett sådant beslut, och där är man mindre entusiastisk.

- Visst kan man pröva, men vi är inte så hemskt ivriga på stolpar i alla brokiga färger. Meningen är inte att stolparna ska distrahera förare från sin körning, säger Auli Forsberg, expert på trafiksystem.

Inte heller chefen för polisens trafiksäkerhetscenter överkommisarie Dennis Pasterstein är positivt inställd till färgade kameror. Pasterstein tror att "sågande" hastigheter bara blir vanligare, det vill säga att man stannar in endast för kameran, då man ser den bättre.

Rekordår

Kamerorna kommer oavsett färg att bli nästa kugghjul i en bötesmaskin som bara växer. Förra året delades 272 000 ordningsböter ut, en ökning på 26 procent från året innan. Också antalet vanliga böter ökade lite, medan anmärkningarna sjönk.

Den automatiska övervakningen som hastighetskamerorna utför visar att var hundrade bil blir fotograferad på grund av fortkörning. Landets plåtpoliser blixtrade till rekordmånga 552 000 gånger förra året.

Överkommissarie Pasterstein förutspår ett nytt rekordår i år, då tiotals av de nya kamerorna tas i bruk och flera nya stolpar sätts upp.

Artikeln baserar sig på Poliisi ehdottaa värikkäitä kameratolppia nopeusvalvontaan – "joku kirkas tai muu väri" skriven av Pekka Pantsu.

På andra språk

Diskussion om artikeln