Turkiet inledde militäroffensiv mot kurdiska Afrin i norra Syrien
Den turkiska armén har angripit den kurdiska enklaven Afrin i norra Syrien för andra dagen i rad med flyg- och artilleriattacker över gränsen
Turkiet säger sig ha angripit den kurdiska YPG-milisens ställningar i självförsvar, efter att turkiska mål vid gränsen utsattes för eldgivning från Afrin.
Inga oberoende källor har bekräftat Turkiets uppgifter om attacker från Afrin och det anses bara vara en ursäkt för en större militäroffensiv mot självstyrda kurdiska områden i Syrien.
Turkiet angrep Afrin även på fredag efter att landets försvarsminister Nurfettin Canikli meddelade att man har fattat beslut om en militäroffensiv mot Afrin och att kriget mot kurderna "de facto" redan har börjat.
President Recep Tayyip Erdoğan bekräftade i turkisk tv på lördagen att kriget har börjat.
- Afrin-operationen har de facto börjat på marken. Det kommer att följas av Manjib, sade Erdoğan som hänvisade till en annan stad i norra Syrien som kontrolleras av kurder.
Hur reagerar USA?
Kurderna i de tre självstyrda enklaverna Afrin, Jazira och Kobanê i norra Syrien har lovat att samarbeta och att tillsammans bekämpa Turkiet och dess bundsförvanter, pro-turkiska syriska rebeller.
Den proamerikanska kurdiska milisgruppen YPG kontrollerar alla tre enklaver som tillsammans utgör det självstyrda Rojava, eller Västkurdistan.
YPG dominerar också den kurdisk-arabiska milisstyrkan SDF, som med USA:s hjälp har drivit ut terrorgruppen IS från största delen av norra Syrien, bland annat jihadisternas starkaste fäste provinshuvudstaden Raqqa.
Amerikanska styrkor i Syrien
USA har över 2 000 soldater i norra och östra Syrien som i huvudsak tränar och stöder SDF.
Dessa soldater skulle också användas för att utbilda den planerade nya gränsstyrkan som skall bestå av 30 000 man, de flesta av dem förmodligen kurder.
USA kan också när som helst kalla in stridsplan för att skydda sina allierade om det så vill.
Turkiet har varnat USA för att blanda sig i och amerikanerna har inte gett några klara signaler huruvida det tänker försvara sin allierade YPG.
USA vill bygga ny kurdisk gränsstyrka
Turkiet beslöt om en offensiv mot kurderna efter USA:s besked om att det tänker bilda en ny gränsstyrka i norra Syrien med hjälp av YPG och proamerikanska arabrebeller i området.
YPG är den väpnade grenen av det Demokratiska unionistpartiet
som vill styra Rojava enligt demokratisk konfederalism och med hjälp av socialistiska kooperativ.
Partiet har nära band till det Kurdiska arbetarpartiet PKK som har bannlysts i Turkiet.
Ryssland i nyckelroll
Ryssland som också har goda relationer till både YPG och Demokratiska unionistpartiet anses vara i nyckelställning för om Turkiet verkligen kan genomföra en större militäroffensiv i norra Syrien.
Ryssland har liksom Turkiet, Iran och Syrien fördömt USA:s planer på en gränsstyrka. Ryssarna har ändå samtidigt varnat Turkiet för att ytterligare destabilisera läget i Syrien som ur Rysslands synvinkel förbättras sakta men säkert.
Ryssland har en stark militär närvaro i Syrien och kontrollerar bland annat luftrummet i området tack vare sin syriska flygbas.
Syrien hotar att skjuta ner turkiska plan
Turkiet är givetvis försiktigt med tanke på detta och landets arméchef general Hulusi Akar och högste spionchef Hakan Fidan besökte Moskva i torsdags för att diskutera frågan.
Det är tills vidare oklart om turkarnas besök ledde till önskat resultat och ryska löften om att det inte blandar sig i.
Syriens president Bashar al-Assad som tidigare samarbetade med kurderna i norra Syrien hotar för sin del att skjuta ner alla turkiska stridsplan som angriper Afrin.