Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hetaste veckan i presidentvalet startar med Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Presidentvalet är inne på sista veckan när Svenska Yles stora valdebatt samlar alla kandidater kring de hetaste frågorna i valrörelsen.

De allra senaste opinionsmätningarna visar att de övriga kandidaterna har tagit in på Sauli Niinistös försprång.

En del bedömare spekulerar nu om en andra omgång i valet, något som verkade mycket osannolikt ännu för några veckor sedan.

- Det är verkligen ett spännande utgångsläge att få starta sista veckan inför valet med alla kandidater i vår studio.

Så säger Ville Hupa, som leder debatten tillsammans med Ingemo Lindroos.

Det speciella är att debatten går på två språk, eftersom alla inte talar svenska. Det här kan verka som en utmaning, men Hupa är lugn.

- Allra mest blir det på svenska, men vi vill visa att man kan ha en meningsfull debatt där bägge språken ingår. Annars skulle vi ju ha tvingats exkludera ett par kandidater.

Slut på svävande svar i Nato-frågan?

Ville Hupa vet att det gäller att vara bestämd när man försöker få kandidaterna att ge tydliga svar.

Det råder ju fortfarande en viss oklarhet i var en del av kandidaterna står i de mest brännande utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna.

Ingemo Lindroos menar att det inte enbart är Nato-frågan som kan verka luddig för väljarna och som är på agendan i Svenska Yles debatt på måndag.

- Vi tar också upp feministisk utrikespolitik, något som man i Sverige har diskuterat länge, men som ännu inte har blivit något större ämne i valrörelsen här, berättar hon om upplägget.

Experterna analyserar och tipsar

Med i tv-studion finns också statsvetarna Åsa von Schoultz och Kimmo Grönlund.

De kommer dels att analysera debatten under kvällens gång, dels att ge tips åt kandidaterna var man kunde bättra på i argumentationen.

Åsa von Schoultz säger att det nu skulle gälla för kandidaterna att vässa sina argument. Tiden börjar rinna ut inför valet om en vecka.

- Jag hoppas kandidaterna vågar positionera sig tydligt. Utmanarna, förutom Paavo Väyrynen, har hittills varit väldigt försiktiga med att kritisera Sauli Niinistö och med att erbjuda alternativ.

Svenska Yles valdebatt sänds i Yle Fem och Arenan måndag 22.1.2018 kl 19:55-21:30.