Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andreas Romar befäster OS-platsen – Lindsey Vonn äldsta vinnaren i störtlopp

Från 2018
Andreas Romar.
Bildtext Andreas Romar på väg mot Pyeongchang.
Bild: EPA

Andreas Romar kan vara allt säkrare på en OS-biljett efter nya världscuppoäng i klassiska Kitzbühels störtlopp i dag. På damsidan närmar sig Lindsey Vonn svenske legendaren Ingemar Stenmark.

Vasaåkaren Romar var för tredje gången på poäng i världscupen i vinter, då han slutade 27:a i Kitzbühel och störtloppsklassikern ”Hahnenkamm-Rennen”.

Romar var knappa tre sekunder långsammare än vinnaren Thomas Dressen, som tog sin första världscupseger. Den första pallplatsen kom då tysken var trea i Beaver Creeks störtlopp i december.

Två av Romars poängplaceringar har kommit i störtlopp och det tredje i Wengens alpina kombination för en dryg vecka sedan, då han uppfyllde olympiska kommitténs OS-kriterier på två poängplatser i världscupen.

– Det var viktigt att få det undanstökat. Nu behöver jag inte fundera på det mera. Jag kan fokusera på att förbättra åkningen och ta steg framåt, sade Romar till Yle Sporten då.

Vonn har motivationen intakt

I damernas störtlopp i Cortina d’Ampezzo tog Lindsey Vonn säsongens första seger i störtlopp. Amerikanskan är nu uppe i totalt 79 segrar i världscupen – sju bakom ettan Ingemar Stenmark.

Vonn blev som 33-åring samtidigt den äldsta kvinnliga världscupvinnaren i störtlopp genom tiderna. Hon är enda åkare som vunnit minst en världscuptävling femton säsonger på raken.

– Det känns likadant som 2004. Jag har samma motivation och iver. Bara kroppen är annorlunda, den är inte längre i lika bra skick. Men jag kan vinna ändå, sade Vonn efter den färskaste segern.

Resultat, herrar:

1. Thomas Dressen, GER 1.56,15
2. Beat Feuz, SUI +0,20
3. Hannes Reichelt, AUT, +0,41
--------------
27. Andreas Romar, FIN +2,82

Resultat, damer:

1. Lindsey Vonn, USA 1.36,48
2. Tina Weirather, LIE +0,92
3. Jacqueline Wiles, USA +0,98

Diskussion om artikeln