Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Kiva väder, bra med folk och god stämning" - på bandymatch med Akilles i Borgå

Från 2018
Nina och Nicola Fransas hejar på Borgå Akilles.
Bild: Leo Gammals

Stämningen i publiken var på topp när Akilles mötte Veiterä på Bollplanen i Borgå. Trömpperit hejade och publiken fick njuta av fint vinterväder, fartfylld bandy och gott sällskap.

Nina Fransas med dottern Nicola är trogna Akillessupportrar.

- Vi har följt med bandy i säkert snart tio år och sett så gott som alla hemmamatcher och de senaste åren har vi också åkt på de närmaste bortamatcherna. Det är nog stämningen här och så känner man ju till laget ganska bra redan, säger Nina Fransas.

Publik vid Borgå Akilles bandymatch.
Bild: Leo Gammals

Nina och Nicola följer med matchen i gröna spelskjortor med nummer 19 på ryggen. I Fransas familj hör det till att gå på bandymatcher, oberoende väder. I dag är det minus 4 grader och nästan vindstilla.

- I dag är det ett ypperligt bandyväder. Det blåser inte och det är inte kallt. Det kallaste vi har varit och sett på bandy var i -27 graders kyla, men det är flera år sen. Då var det kallt.

Nicola Fransas var på sin första bandymatch när hon var fem år gammal. Efter ett år orkade hon redan följa med spelet och lärde sig sedan reglerna efter hand.

Kristoffer och Sebastian Smeds leder Trömpperit.
Bildtext Kristoffer och Sebastian Smeds leder Trömpperit.
Bild: Leo Gammals

Och på tal om väder. Bröderna Sebastian och Kristoffer Smeds leder Akilles fanklubb och hejarklack Trömpperit. De stöder sitt lag i ur och skur och alla väder.

- Nummer ett är varmt om fötterna. Det är det viktigaste. Sedan yllesockor. Är det jättekallt så mössa och handskar, säger Kristoffer.

Publik följer med bandymatch i Borgå
Bildtext Bandymatcher kräver varma kläder.
Bild: Leo Gammals

- Och halsduken, så klart och långkalsonger. Blåsten klarar man bäst med en tjock mössa och att dra upp huvan. Det är en utesport och vädret är vad det är. Det kan man ingenting åt men vi är där oberoende vad det är för väder, säger Sebastian.

I bandyligan finns bara två hejarklackar som regelbundet följer med klubbarna på alla matcher. Den ena är Helsingfors IFK:s Stadin kingit och den andra är Trömpperit från Borgå.

Gröna rökpatroner ryker vid Akilles match i Borgå.
Bildtext Rökpatroner tänds i början av matchen.
Bild: Leo Gammals

- Vi är uppväxta med bandyn. Pappa har spelat och vi själva har spelat. Man bara brinner för den här sporten. Om man inte klarar sig på planen så vill man göra något annat för att hjälpa laget, säger Kristoffer Smeds.

För att få igång hejarklacken och publiken ropar han eller Sebastian hejarramsor i megafonen. Hejarklacken hörs över hela planen och höjer stämningen under matchens gång.

Kristoffer Smeds leder hejarklacken Trömpperit.
Bild: Leo Gammals

Under den takbelagda västra läktaren samlas äldre Borgåbor som hejat på laget i många år. Många är gamla spelare. Dova applåder från vantar och handskar ekar mot trätaket när hemmalaget lyckas på planen.

Publik vid Borgå Akilles bandymatch.
Bild: Leo Gammals

Lagets framgångar har också fört med ett bandyintresse bland nyinflyttade Borgåbor. Vid planen står Jenna Korhonen och Tanja Niskanen som har följt med Akilles i några år.

- Vi har vänner som spelar i laget och vill förstås heja på dem. Här är en stark samhörighet och man träffar bekanta. Jag följer nog med spelet hela tiden, bara jag inte blir fast med mun, säger Jenna Korhonen.

Tanja och Jenna menar att Borgåbor i olika åldrar verkligen tar till sig bandyn och gör den till sin egen gren. Och att staden har bandyligans bästa hejarklack.

Tanja Niskanen och Jenna Korhonen på Akilles bandymatch i Borgå.
Bildtext Tanja Niskanen och Jenna Korhonen njuter av matchen.
Bild: Leo Gammals

- Som mamma till en liten bebis har jag inte lyckats följa med spelet riktigt lika mycket som förut, men vanligtvis följer jag nog aktivt med matcherna, säger Tanja Niskanen som håller i barnvagnen med ena handen..

- Och nu när det har kommit snö igen så hoppar alla barnen omkring i högarna, så nu kan hela familjen komma hit och stöda laget, säger Niskanen.

Runt omkring planen ser man unga föräldrar som turas om med att hålla ett öga på småttingar som erövrar snöhögar och leker på Centralskolans gård.

- Dom får vara ute och leka i snöhögarna. Här finns mycket att göra och bandykorven är ju en sådan här egen grej. Den äldsta tittar nog litet på matcherna också, skrattar Katja Penttinen.

Barn leker i stor snöhög.
Bildtext Snöhögar är bra om man inte orkar titta på matchen.
Bild: Leo Gammals

Katja och barnen har kommit till bollplanen för att hennes man spelar i Akilles.

- Vi måste ju vara här för att stöda honom, säger hon.

Bredvid henne står Marcus Åkermarck som också är här med familjen.

- Det är roligt att vara ute en fin vinterdag. Här är mycket bekanta och släktingar som tittar på matcher så det är roligt att samlas då och då för att se tillsammans, säger han.

Bandy är en sport för hela familjen.
Bildtext Bandyn är en sport för hela familjen.
Bild: Leo Gammals

Bandy är en bollsport som spelas på en stor plan. Klubborna är bågformade och bollen en mörkröd eller orange gummiboll. Den väger 60 gram och är cirka 60 millimeter i diameter.

När tempot är högt och en rutinerad spelare slår till bollen kan det vara svårt att för en nybörjare att hänga med.

- Man skall alltid titta åt det hållet där det är livligast på planen för där är oftast bollen, säger Penttinen och Åkermarck.

Supportrarna tackar Akilles spelare efter match.
Bildtext Supportrarna tackar spelarna för matchen.

Det blir ingen vinst trots att Akilles kämpar tappert och gör fem mål i den andra halvleken.

- Kiva väder, bra med folk och fin stämning, utropar någon trots att hemmalaget har förlorat matchen mot Veiterä från Villmanstrand med
6-10.

22.1.18 kl. 12.20 Artikeln har uppdaterats med intervjun med Tanja Niskanen och Jenna Korhonen.

Diskussion om artikeln