Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dyster nordisk fredag i handbolls-EM – Frankrike fortfarande obesegrat

Från 2018
Kristian Bjørnsen tampas om bollen med Igor Vori.
Bildtext Kristian Bjørnsen fick se sitt Norge besegras av värdnationen Kroatien på lördagen.
Bild: EPA-EFE

Både Sverige och Norge åkte på snöpliga förluster på lördagen i Europamästerskapen i handboll i Kroatien. Hemmanationen slog Norge med 32-28, medan fransmännen besegrade Sverige med 23-17.

Efter tre raka segrar i turneringens preliminära gruppspel inledde Sverige huvudrundans gruppmatcher med att få på moppe av en av mästerskapsfavoriterna, Frankrike.

Franska målvakten Vincent Gerrard storspelade med hela 19 räddningar då ett målsnålt Sverige föll med 17-23. Frankrike fortsätter därmed med idel vinster.

Mycket bättre gick det inte för Norge som i en jämn match fick se sig besegrat av hemmanationen Kroatien. Arenan i Zagreb var fullsmockad med 13000 personer då kroaterna, anförda av Manuel Štrlek med 6 mål, slog norrmännen med 32-28.

Norge möter till näst Sverige på onsdag, Sverige som i sin tur ska hinna med en match mot Vitryssland innan dess.

Danmark med vind i seglen

I och med förlusterna kan varken Sverige eller Norge garantera en placering högre än sjätte – samtidigt som semifinalerna ännu är tekniskt möjliga för bägge – men den nordiska äran försvaras bäst av Danmark, för tillfället.

Förutom en vansinnig uddamålsförlust mot Tjeckien har danskarna rätt säkert navigerat sig till att leda grupp 2, och ställs ikväll mot regerande mästarna och grupptvåan Tyskland.

En seger för Nikolaj Jacobsens mannar skulle betyda en så gott som säkrad semifinalplats, medan en förlust sätter gruppavancemanget på tunn is.

Två lag går till semifinalerna från vardera grupperna. Grupptreorna spelar om femteplatsen. Finalen spelas den 28 januari.