Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

18 dödade i terrorattack mot hotell i Kabul - 14 av dem var utlänningar

Från 2018
Uppdaterad 21.01.2018 17:18.
Afghanska militärer utanför Hotel Intercontinental.
Bildtext Rök sågs komma ur hotellet ännu efter att afghanska säkerhetsstyrkor neutraliserat attackerarna på söndagsmorgonen.
Bild: EPA-EFE

Minst 18 människor har dödats, bland dem 14 utlänningar i en över 12 timmar lång terrorattack mot hotell Intercontinental i Kabul.

Afghanska kommandosoldater fälldes i natt med helikopter ner på hotellets tak och de dödade därefter fyra tungt beväpnade män som trängde in i hotellet på lördag kväll.

En del av hotellet fattade eld och det steg tjock rök från byggnaden ännu i morse.

Beskedet om 18 dödsoffer kom under eftermiddagen. Myndigheterna sade ännu under förmiddagen att endast sex personer hade dödats, bland dem en utländsk kvinna.

- Fem afghaner och en utlänning har dödats, utöver gärningsmännen. En utländsk kvinna hittades på sjätte våningen då den sista angriparen hade dödats, säger inrikesministeriets talesman Nasrat Rahim.

Dessutom har upp till åtta personer skadats, enligt underrättelsekällor.

Intercontinental i Kabul ägs av regeringen och hotellet ligger på en kulle med vid utsikt över den afghanska huvudstaden.

Delar av hotellet som ligger på en kulle, brann ännu på söndag morgon
Bildtext Delar av hotellet som ligger på en kulle, brann ännu på söndag morgon
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Över 150 gäster

Det fanns åtminstone 150 gäster i hotellet, de flesta av dem afghanska tjänstemän och statsanställda men det fanns också 40 utlänningar bland de räddade.

Telefonerna fungerade hela tiden och en gäst som deltog i ett seminarium på hotellet berättade hur han kunde höra häftig skottlossning genom natten.

- Jag vet inte om an griparna är inne i hotellet men jag kan höra skottlossning från första våningen. Vi gömmer oss i våra rum och vädjar till säkerhetsstyrkor om att de räddar oss innan vi alla dödas.

Lokala tv-kanaler sände direkt under attacken och man kunde se hur folk försökte fly i panik från sina hotellrum med hjälp av sammanknutna lakan.

En gäst föll då han försökte klättra ner medan taket stod i lågor.

Förbipasserande afghaner ser på hur hotell Intercontinental brinner på en kulle
Bildtext Förbipasserande afghaner ser på hur hotell Intercontinental brinner på en kulle
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Haqqani-nätverket skyldigt?

Talibanerna tog på sig skulden för attacken, och inrikesministeriet anklagar specifikt det ökända Haqqani-nätverket som ingår i talibanrörelsen.

Myndigheter i Kabul hade dagarna före attacken varnat för ett nära förestående terrordåd mot hotell och restauranger som anlitas av utlänningar.

Kabul hör numera till de farligaste platserna i Afghanistan och både talibanerna och terrorgruppen IS har utfört många blodiga attacker under det gångna året.

Haqqani-gruppen som har baser i nordvästra Pakistan, har i många år hört till talibanernas starkaste grupper.

Nätverket är särskilt känt för sina urskiljningslösa terrordåd i större städer med många civila offer som följd.

Afghanska specialstyrkor trängde in i hotellet under natten och dödade fyra beväpnade terrorister
Bildtext Afghanska specialstyrkor trängde in i hotellet under natten och dödade fyra beväpnade terrorister
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALAL

Hoteller populära mål

Intercontinental i Kabul angreps senast år 2011, då självmordsbombare dödade 21 personer, inklusive tio civila.

Serena, det andra stora lyxhotellet i Kabul, utsattes för en blodig attack år 2014. Nio personer dödades, inklusive den kända journalisten Sardar Ahmed som åt middag på hotellet med sin familj.

Intercontinental är inte så strängt bevakat som Serena och andra mindre lyxhotell och gästhus för utlänningar och myndigheterna undrar nu om inte säkerheten i omkring hotellet var alltför dålig.

Hotellets bevakning togs över av ett privat säkerhetsbolag för tre veckor sedan och det är möjligt att det kan han ökät säkerhetsriskerna.

- Vi kommer att utreda just det, försäkrar inrikesministeriets talesman Najib Danish

Diskussion om artikeln