Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos nya världsträdgård ska bjuda på trädgårdskultur från världens alla hörn - men först planteras en gran

Från 2018
Äppelblom.

Bärlandsparken i Hammarbacka blir en världsträdgård, som ska symbolisera mångkulturella Finland och samtidigt vara en hedersbetygelse för 100-åriga Finland.

Det är Hülya "Hissu" Kytö, ordförande för föreningen Daisy Ladies, som kläckt idén.

- Jag har bott i Finland i nästan 50 år och är hemmastadd här. I Åbo behöver vi en plats där man kan plantera ett träd eller en växt, som då den växer symboliserar hur man rotar sig i det nya landet och kulturen. Världsträdgården ger en känsla av kontinuitet och föder minnen, säger Kytö.

Den halvfärdiga japanska trädgården i Borgå 12.6.2012
Bildtext Trådgården ska hämta inspiration från olika delar av världen. På bilden byggs en japansk trädgård i Borgå.
Bild: YLE / Hanna Othman

Geografisk uppdelning

Världsträdgården delas upp i sju olika områden: Skandinavien, Europa, medelhavsområdet, Mellanöstern, Asien och Oceanien, Afrika och Amerika. Uppdelningen grundar sig på olika trädgårdskulturer som influerat i norr.

Målet är inte att återskapa någon viss trädgårdskultur eller något visst områdes växtlighet. Istället ska man försöka skapa olika stämningar med hjälp av växter som klarar sig i Finland.

Granar som odlas i skogen
Bildtext Först planteras en gran i mitten av parken.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det första trädet som planteras på en central plats i parken är en Finland 100-gran som ska representera Finland och naturen i norr.

I parken kommer det att finnas utrymme reserverat för konst och picknickplatser. Längs med gången som delar parken itu planteras små blommande träd.

Parken ligger mellan Körsbärsvägen, Blåbärsvägen, Hallonvägen och Lemminkäinengatan i Hammarbacka.

Diskussion om artikeln