Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s statsförvaltning fortfarande stängd - ingen budgetlösning i sikte

Från 2018
Uppdaterad 21.01.2018 16:15.
Kongressbiblioteket är stängt tills vidare, enligt skyltar som har ställts upp utanför byggnaden i Washington
Bildtext Kongressbiblioteket är stängt tills vidare, enligt skyltar som har ställts upp utanför byggnaden i Washington
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Den federala statsförvaltningen i USA är fortfarande stängd och republikaner och demokrater är ännu långt från varandra i de viktigaste tvistefrågorna.

Stora delar av statsapparaten stängdes vid midnatt på fredag och parterna har knappt förhandlat sedan dess, enligt amerikanska medier.

Bägge partier anklagar varandra för budgetkrisen som inträffar just när Donald Trump skulle fira sitt första år som president.

Trump skulle delta i en fest i sitt hotell i Florida under veckoslutet men han var tvungen att stanna kvar i Washington på grund av krisen.

Det är som att förhandla med gelé, säger senatens demokratiska minoritetsledare Chuck Schumer om sina samtal med Donald Trump
Bildtext Det är som att förhandla med gelé, säger senatens demokratiska minoritetsledare Chuck Schumer om sina samtal med Donald Trump
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Som att förhandla med gelé

Trump anklagar demokraterna för det hela men senatens demokratiska minoritetsledare anklagar Trump och Vita huset för en kaotisk förhandlingstaktik.

- Det är som att förhandla med gelé, det vill säga näst intill omöjligt, sade Schumer.

Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell har lagt fram ett förslag om ytterligare en kortfristig budget som skulle utsträckas till den 8 februari.

Enligt McConnell kunde statsapparaten hållas öppen tills man finner en lösning för 700 000 unga migranter, eller så kallade "drömmare", som hotas av utvisning från och med mars.

De unga migranterna som har bott åratal i USA, togs i tiderna olagligt in i landet som barn av sina föräldrar.

Föräldrar som inte heller har medborgarskap hotas också av omedelbar utvisning.

Donald Trump.
Bildtext De flesta amerikaner ger president Donald Trump och republikaner skulder för att statsapparaten har stängts till följd av en budgetkris
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Kräver långsiktig lösning

Demokraterna och flera republikaner i senaten vill inte gå med på McConnells förslag eftersom de vill ha en lösning här och nu.

De påppekar att kongressen redan tidigare har antagit kortfristiga budgetlösningar, utan att man har kunnat nå en lösning om "drömmarna."

En överväldigande majoritet av amerikanerna stöder, enligt opinionsmätningar, demokraternas förslag om att kongressen stiftar en lag som ger "drömmarna" långvariga arbets- och uppehållstillstånd och senare eventuellt en möjlighet att ansöka om medborgarskap.

Demokraternas anhängare vill inte att deras ledare ger efter i frågan och republikanerna verkar lika fast beslutna att inte tillåta att de unga migranternas ställning löses i anslutning till en budgetkompromiss.

Demokraterna understryker också att det var Trump som utlöste hela krisen i fjol höstas då han hävde president Barack Obamas exekutiva order Daca, som gav "drömmarna" arbets- och uppehållstillstånd.

Källor: AP, CNN, Washington Post

Diskussion om artikeln