Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu sjunker bostadspriserna runt om i Sverige - syns inget slut på den nedåtgående trenden

Från 2018
Vy över takåsarna
Bild: Haldin Communication

Bostadspriserna runt om i Sverige fortsätter sjunka samtidigt som villkoren för bostadslån stramats åt. Än så länge syns det inget slut på den nedåtgående trenden, skriver Svenska Dagbladet/Näringsliv

Den svenska ekonomin riskerar att försämras långt mer än vad tidigare prognoser utlovat på grund av de snabbt och brant fallande bostadspriserna, skriver för sin del Dagens Industri.

Många analytiker tror att tillväxtprognosen på tre procent bör justeras neråt på grund av stagnationen på bostadsmarknaden. Politiker kritiseras för att inte ha tagit tillräckligt allvarligt på saken.

Nedförsbacken för bostadspriserna har varit brantast i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det sista kvartalet 2017 riktigt illa för den som vill sälja

Svensk mäklarstatistik visar att höstens omfattande prisnedgångar för bostadsrätter fortsatte i december med ytterligare 2–3 procentenheter.

För det sista kvartalet 2017 uppgick prisfallet till åtta procent i Stockholm, jämfört med ett år tidigare. I resten av landet var bostadspriserna i snitt sju procent lägre.

I Stockholm hade det genomsnittliga kvadratmeterpriset för sålda höghuslägenheter sjunkit till under 84 000 kronor (ca 8 500 euro) i december mot 94 000 kronor (ca 9 500 euro) våren innan.

På nio månader hade cirka tusen euro smultit bort, uppger Kauppalehti.

SEB:s indikator visar tror på fortsatt fallande bostadspriser - för första gången på fem år.

Mest pessimistiska är konsumenterna i Stockholm, där prisnedgången började.

Köparens och säljarens önskemål möts inte

Det finns för närvarande rekordmånga lägenheter till salu; exempelvis på bostadsförmedlingssajten Hemnets listor finns 65 procent fler bostäder än för exakt ett år sedan.

Utbudet av bostäder väntas ytterligare öka kännbart under den närmaste framtiden då alla de många bostadsbyggprojekt som startade 2016 och 2017 är färdiga.

Samtidigt har köpare blivit försiktiga och är inte lika villiga som förr att betala det pris som försäljaren vill ha. Människor väntar också med att renovera och göra anskaffningar till sina nuvarande bostäder.

Bankerna har stramat åt villkoren för bostadslån, bland annat i fråga om amorteringskrav.

Lånevillkoren kommer snart att bli ännu strängare för dem som lyfter lån som är 4,5 gånger större än hushållets årliga nettoinkomster.

Byggbranschen befaras så småningom drabbas av prisnedgången; om det är svårt att få färdiga nybyggda bostäder sålda startas färre nya byggprojekt.

Diskussion om artikeln