Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Robot ska besluta om försörjningsstöd i Sverige – socialsekreterare sade upp sig

Från 2018
3D-skannare och robotarm
Bildtext Allt fler kommuner i Sverige ska bestämma bidragsstorlek med hjälp robotar. Roboten på bilden har däremot inget med saken att göra.

Kungsbacka kommun beslöt att från och med maj låta en robot avgöra vem som har rätt till försörjningsstöd. Det fick 12 av stadens 16 socialsekreterare att säga upp sig i protest.

Kungsbacka följer med beslutet i Trelleborgs fotspår, skriver Dagens Nyheter.

Orsaken bakom robotiseringen är att effektivera samhället och få folk i arbete snabbare. Socialsekreterarna tycker det här är helt fel väg, men kommunen försvarar beslutet.

- Målet är att se till att personen inte behöver försörjningsstöd framöver och se vad som behövs för att få jobb, säger Liberalernas kommunalråd Ulrika Landergren till DN.

- Det är där vi ska lägga tiden, inte på att vända papper eller utreda det som går att automatisera eller förenkla.

Vem ser efter de med extra behov?

Socialsekreterarna reagerade på det här med att 12 av 16 sade upp sig. Ilskan riktas mot att socialarbetet handlar om mänsklig kontakt, och mer konkret om att kommunen utgår från att 85% av de arbetslösa kan sysselsättas.

Det här menar socialsekreterarna Linda Wilfordson och Anna Lilliehöök att eventuellt kan stämma i ett större samhälle, men inte i mindre.

- Vi träffade få som var helt redo för att arbeta. Det var personer med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska diagnoser och missbruk, berättar Wilfordson.

- Vad gäller lättare ansökningar fungerar det säkert bra. Men jag tror man kommer missa oerhört mycket i det sociala arbetet. Vem plockar upp om det förekommer misstänkt missbruk eller barn som far illa, frågar sig Anna Lilliehöök, och påpekar att digitalisering i sig inte är dåligt.

"Slöseri med mänskliga resurser"

Kungsbacka kommun slår ifrån sig.

- Det handlar om att använda mänskliga relationer där det ger mervärde. Där de inte gör det behöver vi inte slösa mänsklig kompetens, säger Cynthia Runefjärd, chef för gymnasie- och vuxenutbildning.

De har också än så länge bevisen på sin sida. Trelleborg har fått pris för sin modell och resurser för att sprida den till andra kommuner.

Källa: Dagens Nyheter

Diskussion om artikeln