Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny jätteinsats av Ilkka Herola – första pallplaceringen på elva år

Från 2018
Ilkka Herola, VM 2017.
Bildtext Ilkka Herola har hittat flytet i backen.
Bild: EPA

De finländska OS-medaljförväntningarna i nordisk kombination fortsätter stiga. För andra dagen på raken tog landslaget en pallplats i världscupen i Chaux-Neuve – denna gång i lagtävlingen.

Eero Hirvonen har tre pallplatser i vinter, i går kom Ilkka Herolas första – och i dag öppnades kontot även i lagsammanhang.

Efter fjärdeplatser i såväl Lillehammers lagtävling i december som Val di Fiemmes lagsprint förra helgen tog sig Finland i mål som trea i dagens tävling i Chaux-Neuve i Frankrike.

En stor orsak till det goda resultatet var Herola, som funnit den försvunna backformen. Tredjeplatsen i gårdagens tävling var hans andra individuella pallplacering och den första sedan 2015.

– Jag har tidvis haft det ganska svårt. Det har inte kommit många lyckade prestationer. Helt bra och jämna prestationer, men höjdpunkterna har saknats totalt, sade Herola i går.

Herola bäst i backen

I dag kom en rejäl topp. Herola stod för hela tävlingens tangerat längsta hopp (115 m) tillsammans med Norges Jarl Magnus Riiber.

Österrikaren Wilhelm Denifl nådde ännu längre (115,5 m) men diskvalificerades på grund av otillåten hoppdräkt. Samtidigt försvann de österrikiska chanserna till en podiekamp. Utan diskningen hade Österrike gått ut som andra lag, nu var placeringen sjua.

Av de övriga finländarna hoppade Eero Hirvonen 104 meter, Leevi Mutru 98 meter och Arttu Mäkiaho 97 meter. Hannu Manninen, som aspirerar på en plats i OS-laget, deltog inte i Chauz-Neuve.

Geiger besegrade Hirvonen

Norge startade en dryg minut före backtvåan Finland och gick inte att rubba. Herola och Tysklands Johannes Rydzek halverade försprånget till en halvminut på den tredje etappen och luckan minskade ytterligare på ankarsträckan, men Norge höll ut.

Herola startade knappa tio sekunder bakom Rydzek efter att Mäkiaho tappat kontakten på den andra sträckan.

Tyskland och Finland gjorde upp om andraplatsen på ankaretappen, efter att Frankrike fått släppa taget då Herola och Rydzek ryckte.

Finlands Eero Hirvonen och Tysklands Vinzenz Geiger gav sig ut samtidigt och följdes åt fram till den sista kilometern – då Geiger drog ifrån. Tyskland korsade mållinjen 13,1 sekunder bakom Norge och dryga sju sekunder före Finland.

Finlands senaste pallplacering i en lagtävling i världscupen var segern i Italien i januari 2007. En månad senare vann Finland VM-guld i Sapporo.

I den norska segerkvartetten ingick Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber och Jörgen Gråbak.

Resultat:

1. Norge 47.22,5
2. Tyskland + 13,1
3. Finland + 20,5
4. Frankrike + 47,4
5. Japan + 2.50,9
6. Italien + 3.59,9
7. Österrike + 4.06,8
8. Polen + 5.22,1

Ilkka Herola.

Strålande OS-besked! Ilkka Herola på prispallen i kombinerade världscupen

Första podieplatsen i världscupen på över två år.

Diskussion om artikeln