Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingforsvarvet på väg att byta ägare - sanktionerna mot Ryssland har påverkat verksamheten

Från 2018
Uppdaterad 22.01.2018 10:01.
Helsingfors varv
Bildtext Helsingfors varv.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det förekommer uppgifter om att Helsingforsvarvet håller på att byta ägare. USA:s sanktioner mot Ryssland uppges ha stört varvets verksamhet.

Helsingfors varv ägs i dag i sin helhet av en rysk koncern.

Enligt Yles uppgifter vill den europeiska investeringskoncernen Kermas köpa Helsingforsvarvet (Arctech) av det ryska statsägda bolaget United Shipbuilding Corporation. Förhandlingarna uppges vara på slutrakan.

Kermas äger varvsverksamhet också i Kroatien.

Varvets vd Esko Mustamäki vill inte kommentera Yles uppgifter om köparen - men bekräftar att den ryska ägaren söker en köpare.

Ägaren bör vara sådan att den inte finns på någon lista över sanktioner.

Esko Mustamäki, vd vid Helsingforsvarvet

- Målet med att ändra ägararrangemangen är att lösa de problem som drabbar varvet i och med sanktionerna mot Ryssland. Den nya ägaren ska inte finns på någon lista över sanktioner, säger vd Esko Mustamäki

Det finns omkring 600 anställda vid Helsingforsvarvet. Varvet är specialiserat på arktisk teknologi, till exempel byggande av isbrytare.

- Under årens lopp har vi byggt cirka 60 procent av isbrytarna i Finland men också en stor mängd kryssningsfartyg. Där finns det stor efterfrågan och där kommer vi att satsa mera, säger Mustamäki.

(Yle Uutiset)

Diskussion om artikeln